Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2013 09:17

В Україні заблокують оборот акцій АТ

В Україні заблокують оборот акцій АТ
Фото: tsn.ua

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку приступила до приведення діяльності акціонерних товариств у відповідність із законом "Про акціонерні товариства".

Про це з посиланням на члена НКЦБФР Євгена Воропаєва пише "Комерсант-Україна" в публікації "Громадські турботи".

Як пише видання, документ набув чинності 29 жовтня 2008 року, але АТ давалося більше двох років - до 30 квітня 2011 року - на те, щоб усі АТ перевели акції в бездокументарну форму та провели реорганізацію. Нові АТ могли бути тільки публічними або приватними.

"Ситуація обумовлена об'єктивними факторами: певна кількість АТ зараз перебуває у стані ліквідації, деякі - банкрутства, по значній кількості є підозри щодо їх фіктивності", - сказав Воропаєв.

З квітня 2011 року НКЦБФР направляла АТ приписи у вигляді попередження, надаючи їм шість місяців для усунення порушень, йдеться в повідомленні.

Після закінчення цього часу комісія повинна була винести ще один припис і нарахувати штраф у розмірі 1-5 тис неоподатковуваних мінімумів (17-85 тис. грн). Для виконання цих же вимог їм відводилося ще три місяці. Після цього до компаній можна було застосовувати більш жорстку фінансову міру - штраф у 85-170 тис. грн.

Після цього територіальні управління комісії направляють матеріали в центральний апарат НКЦБФР для прийняття рішення про призупинення обігу акцій на строк до усунення порушення, пояснив Воропаєв.

"Це не дозволить акціонерам продавати свої акції, але самі компанії-порушники зможуть проводити збори з метою приведення своєї діяльності у відповідність із законом. В комісії кажуть, що лише частина компаній оплачували санкції", - йдеться в повідомленні.

Призупинення обігу загрожує акціям всіх ВАТ і ЗАТ, яких станом на 31 грудня 2012 року було 17,66 тис. Вже зараз в центральний апарат НКЦБФР надійшли документи по призупиненню обігу акцій 30 компаній, а до кінця року планується прийняти рішення щодо 5 тис АТ.

Зараз ви читаєте новину «В Україні заблокують оборот акцій АТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути