четвер, 16 лютого 2012 15:16

В Україні лише 7% молочної продукції є неякісною - експерт

В Україні лише 7% молочної продукції є неякісною - експерт

Із загального обсягу знятої в Україні з реалізації молочної продукції лише 7% не відповідає вимогам якості та безпечності.

Про це сказав експерт з питань якості та безпечності продукції АПК асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Олександр Вержиховський

"Цифра у 30% стосується різних видів продукції та причин її виявлення. Якщо розібратися у звіті, зробленому Держспоживінспекцією, то понад 60% продукції було вибракувано у зв'язку із тим, що не вся необхідна супровідна документація була наявна. Ще близько 5% було вибракувано через те, що на цю продукцію збіг кінцевий термін споживання чи реалізації. І лише 7% з цієї третини були вибракувані у зв'язку із невідповідністю нормативним документам, у тому числі у питаннях безпечності та якості", - сказав він.

За його словами, проблема наявності такої продукції в торговельній мережі полягає у тому, що державна система контролю безпечності та якості наразі побудована на контролі та нагляді за вже готовою продукцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро знизився на 9 копійок, за долар дають 8,03 гривні

"Тобто тієї продукції, яка вже по факту була виготовлена підприємством і опинилася або на виході підприємства, або на вході в торговельну мережу. Звісно, за такої моделі контролю існують випадки, коли недобросовісні виробники намагаються зловживати та запускати в мережу реалізації продукцію, яка не зовсім відповідає параметрам безпечності та якості, які встановлені державною", - зазначив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ "пом'якшує" монетарну політику на замовлення уряду - експерт

Вержиховський висловив переконання, що контроль за безпечністю та якістю продукції має відбуватися на всіх етапах виробничого процесу.

"З одного боку це дає споживачеві бути більш упевненим у тому, що продукція, яку він споживає, є безпечною та якісною. З іншого боку, це надає значні переваги і самому виробнику. Тому що дає набагато оперативнішу реакцію на виявлення неякісної продукції", - наголосив він.

Нагадаємо, раніше начальник управління з питань захисту споживачів та реклами Держспоживінспекції Олег Кобельков повідомив, що за минулий рік в Україні було знято з реалізації 30% молочної продукції.

Зараз ви читаєте новину «В Україні лише 7% молочної продукції є неякісною - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути