четвер, 16 лютого 2012 10:35

НБУ "пом'якшує" монетарну політику на замовлення уряду - експерт

НБУ "пом'якшує" монетарну політику на замовлення уряду - експерт

На зміну жорсткій монетарній політиці Національного банку України (НБУ), яка налаштована стримувати банківську ліквідність, приходить політика "пом'якшення", що виражається у більш низьких ставках рефінансування та високій ліквідності ринку.

Таку думку УНН висловив аналітик інвестиційної компанії Олег Іванець, коментуючи те, що НБУ вдруге з початку 2012 року знизив свої  "робочі" ставки рефінансування на 0,25%.

За словами аналітика, зниження ставок - це завжди добре, бо це стимулює активність банків, підбадьорює загальну економічну активність.

"Представники НБУ останнім часом не раз говорили про те, що пріоритети країни змінюються і на перший план виходить економічне зростання, а цінова стабільність стає другорядною. Відповідно, змінюється і політика НБУ - на зміну жорсткій монетарній політиці стримування ліквідності приходить політика "пом'якшення": більш низькі ставки та висока ліквідність", - відзначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривню передевальвували на 30% - експерт

На думку Іванця, усе, що залишилось зробити українській фінансовій системі - направити грошові потоки не на валютний ринок і не на спекуляції з цінними паперами, а в реальний сектор економіки.

"Частково держава планує зробити це сама, залучаючи ресурси за допомогою ОВДП, однак це далеко не найефективніший спосіб стимулювання росту. Швидше за все НБУ у даному випадку діє "на замовлення" уряду, створюючи умови для високої активності банків на ринку ОВДП", - припустив аналітик.

За його словами, у комплексі це позитивні зрушення для економіки, особливо, якщо дані ресурси будуть використані продуктивно.

"У свою чергу банкам зниження ставок рефінансування та загалом "пом'якшення" монетарної політики НБУ дає більше свободи, більше фінансових ресурсів для своєї діяльності", - відзначив Іванець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Податковій заявили, що тепер заповнювати декларації про доходи стане просто

У зв'язку з цими подіями, на думку Іванця, ставки за гривневими кредитами для фізичних та юридичних осіб продовжать своє зниження, якщо загальна економічна ситуація не зміниться на гірше. "Мета НБУ - допомогти уряду залучати ресурси якнайдешевше, при цьому зберігши нормальний рівень цін і загальну стабільність", - підкреслив він.

Поки що передумови для зниження є, хоча їх, за словами фінансиста, було б набагато більше, якби МВФ відновив свою підтримку в Україні. "Тоді існуючі девальваційні очікування знизилися б до рівня весни минулого року. А зараз підстави для низьких ставок більш суб'єктивні (засновані на очікуваннях учасників ринку), ніж фундаментальні", - вважає експерт.

На курс гривні дані зрушення, за словами Іванця, навряд чи вплинуть, тому що НБУ паралельно стежить за тим, щоб банки не захоплювалися валютними спекуляціями.

Нагадаємо, у січні поточного року обсяг рефінансування банків Національним банком становив 3 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «НБУ "пом'якшує" монетарну політику на замовлення уряду - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути