Ексклюзиви
пʼятниця, 07 жовтня 2011 11:34

Наступного року в Україні будуть проблеми з хлібом?

Наступного року в Україні будуть проблеми з хлібом?

Чиновники, які пообіцяли рекордний в історії урожай зерна в 2012 році - 54,3 млн тонн - швидше за все, погарячкували.

Цей план закладено в проект закону "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основні напрями на 2013 і 2014 роки", пише портал "Дело".

Він є максимальним показником за всі роки незалежності, на 2 млн тонн перевершуючи попередній рекорд, зафіксований в 2008 році, і на 8% перевищуючи показник 2011 року.

Домогтися збільшення валу чиновники розраховують за рахунок розширення посівних площ під озимими та застосування сучасних агротехнологій.

Проте несприятливі погодні умови, посилені важким фінансовим становищем в агросекторі, зробили плани уряду, особливо в частині розширення площ під озимими, як мінімум оптимістичними.

Як зазначають фахівці Гідрометцентру, на цей момент в країні спостерігається одна з найсильніших засух за останні десять років. Осіння посуха охопила практично всі природно-кліматичні райони Україні, що негативно позначається на сівбі та розвитку озимих культур.

Мінагропрод, посилаючись на дані Укргідрометцентру, також зазначає, що тільки 10-15% площ в Україну оптимально зволожені, а на 70-80% площ десятисантиметровий шар ґрунту майже сухий.

Раніше в Мінагропрод заявляли, що вони будуть звертатися до аграріїв з проханням максимально розширити посівні площі під яровими культурами навесні, щоб компенсувати недобір озимих.

Проте, враховуючи невдоволення сільгоспвиробників проведеної чиновниками політикою в агросекторі, навряд чи ті з ентузіазмом підуть назустріч побажанням уряду.

Урожай 2011 року прогнозується на рівні 50 млн тонн. У 2010 році урожай зернових склав 39,3 млн тонн.

Зараз ви читаєте новину «Наступного року в Україні будуть проблеми з хлібом?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути