середа, 05 жовтня 2011 15:26

Хліб і воду в грецьких кафе дають безкоштовно
30

Прапор Греції. 9 горизонтальних білих і синіх ліній символізують 9 складів девізу країни “Свобода або смерть”.
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Набережна міста Салоніки.  Це друге за величиною місто Греції. Місцеві називають його Фессалоніки. Названий на честь зведеної сестри Олександра Македонського.
Базиліка Святого Дмитрія. Головною реліквією храму є рака з мощами великомученика Дмитрія Солунського, святого покровителя міста.
Захід сонця у Салоніках.
Меню пишуть грецькою та англійською мовами. Інколи зустрічається російською.

Тиждень відпочивала у Греції. В одному з туристичних агенств замовила автобусний тур. До Еллади їхала два дні з ночівлею у Румунії та Болгарії. В Україну поверталася через Македонію, Сербію та Угорщину.

Поїздка обійшлася мені у 800 євро. 450 євро коштував тур, решту пішло на особисті витрати.  Мені подобається подорожувати самій. Нічого страшного у цьому немає. У турі завжди знайдуться люди зі схожими інтересами.

У Салоніках купалась в Егейському морі. Це друге за величиною місто Греції. Місцеві називають його Фессалоніки. Вода була трохи брудною. Все-таки, це портове місто. В Афінах море чисте. Акул і медуз там немає. Можуть зустрічатися тільки морські їжаки.

У столиці Греції проживають більше трьох мільйонів людей. Там группа провела чотири дні.  Нічні Афіни виглядають симпатичніше, ніж удень. Місто гарно підсвічується, особливо історичні пам'ятки. Спадає спека і люди виходять на вулиці. Проте не раджу дівчатам гуляти самим, особливо Омонією. Це одна з центральних площ Афін. Там збираються іммігранти з Туреччини, Пакистану та країн Африки. Шокувало, що вони можуть вживати наркотики просто на вулиці. Удень бачила безхатченків та жебраків, які просили милостиню.

Греки добре знають англійську мову. Нею володіють і підлітки, і доросле населення. Якщо заблукали, то краще підійти до поліцейського або продавця у кіоску. Здивувало, що дорогу підказують таксисти. Ви можете навіть не звертатись конкретно до них. Почувши вашу розмову з місцевими, самі підійдуть і допоможуть.

Квиток на афінський Акрополь коштує 12 євро. Він дійсний і для прилеглих музеїв.  Варто взяти із собою зручне взуття - кросівки або мокасини. У шльопанцях було слизько гуляти Акрополем та іншими туристичними місцями. Там дуже гладкі камінці, сходинки та бруківка.

Грецьке метро має три лінії. Його побудували до Олімпійських Ігор 2004 року.  Воно дуже красиве і чисте. Це єдине метро-музей у світі. Там можна побачити і античні вази, і людські кістки. Ціна квитка — 1,4 євро, але воно того варте. Він дійсний 1,5 години. Потім треба купувати новий.

Більшість греків мають автомобілі. Водії їздять акуратно. Нам варто в них повчитися. Дороги також гарні, хоча деякі ділянки нагадують про Україну. Серед молоді популярні мотоцикли та мопеди.

У Греції прийнято платити чайові — 10% від загальної суми. Дуже сподобалася місцева кухня. Страви можна знайти на будь-який смак - з морепродуктів, баранини, курятини та свинини. Правда, супи зустрічалися дуже рідко. Порції у греків просто величезні. Можна навіть замовляти одну на двох. Хліб і воду подають безкоштовно. Меню йде грецькою та англійською мовами. Інколи трапляється російською. Офіціанти, переважно чоловіки, дуже привітні та усміхнені. У тавернах відвідувачів часто обслуговують самі власники закладів. Ціни не кусаються. Наїстися від пуза можна за 11,5 євро.

Греки дуже люблять пити каву. Чаю майже не вживають. Каву по-грецьки подають у маленьких чашках і запивають водою. Також у Греції популярне фрапе — холодна кава з льодом за 2 євро. Молоко і цукор за бажанням. Ще у них дуже смачне морозиво. Порція коштує 1,5 євро.

Рецина, біле столове вино з присмаком смоли, на любителя. Його краще пити не охолодженим, а кімнатної температури. Так смачніше.

Зараз ви читаєте новину «Хліб і воду в грецьких кафе дають безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути