вівторок, 06 листопада 2012 06:48

В середньому українець щомісяця відкладає 488 гривень - Набу

В середньому українець щомісяця відкладає 488 гривень - Набу
Традиційно люди воліють зберігати готівку "під матрацом" ФОТО: ogo.ua

76% українців вважають особисті заощадження "дуже важливими" і "скоріше важливими", і тільки 4% ставляться до цього як до "не дуже важливої" справи. Абсолютно неважливими заощадження вважають 3% наших громадян.

Про це йдеться в дослідженні "Ставлення до заощаджень" ("The savings behavior: country overview"), яке проводилося в серпні-вересні 2012 року за підтримки Erste Group. У його рамках було опитано 500 респондентів у віці від 15 років у українських містах з населенням понад 100 тисяч жителів, повідомила "Багнет" Незалежна асоціація банків України (Набу).

Опитування виявило, що лише 30% наших співвітчизників намагаються регулярно відкладати певну суму грошей.

74% робить це час від часу, "іноді більше, іноді менше, - за умови, що є "вільні кошти". При цьому 41% громадян, що роблять заощадження, вкрай незадоволені сумою коштів, яку їм вдається "відкласти", і це зрозуміло, адже 64% з них відкладає менше 550 гривень на місяць, і тільки 5% - понад 1 100 гривень.

В середньому українець, який піклується про своє фінансове майбутнє, щомісяця відкладає 488 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НБУ розхвалили новий "зручний" вид валютних інвестицій

При цьому, як відзначають в Набу, наші співвітчизники традиційно воліють зберігати готівку "під матрацом". Таких 51%. Популярність банківських продуктів розподілилася так: 27% опитаних зберігають свої кошти на карткових рахунках, 17% - на депозитах і тільки 7% - на поточних рахунках.

Цікаво, що 67% українців відкладають кошти "на чорний день". 45% таким чином намагаються накопичити гроші на дорогі покупки або ремонт, 30% - на відпочинок, 22% - для майбутніх покупок, на які їм поки не вистачає коштів, 20% таким чином піклуються про пенсійне забезпечення, і тільки 8% заощаджують для інвестування у власний бізнес.

31% громадян України дуже цікавиться матеріалами в ЗМІ, присвяченими грошам і способам їх заощадження, 17% уважно прислухаються до того, що на цю тему говорять експерти банківської сфери, а 20% українців зізналися, що знають про доступні способи заощаджень недостатньо. Переважна більшість наших співгромадян (69%) висловили зацікавленість у підвищенні рівня своєї фінансової та економічної обізнаності.

Зараз ви читаєте новину «В середньому українець щомісяця відкладає 488 гривень - Набу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути