пʼятниця, 27 квітня 2018 05:45

В РФ підрахували збитки через війну з Україною

В РФ підрахували збитки через війну з Україною
Росія втратила 50 млрд доларів. Фото: Факти

Росія через конфлікт з Україною втратила понад 50 мільярдів доларів.

Якби Москва не стала перешкоджати підписанню Києвом Угоди про асоціацію з Європейським союзом, то скорочення товарообігу відбувалося б з невеликою швидкістю, пише "Нова газета".

"Замість цього ми побачили драматичний розрив, в результаті якого російський експорт в Україну скоротився в 3 рази в порівнянні з 2013 роком (з $ 24 млрд до $ 8 млрд). Тільки імпортозаміщення по лінії ОПК, втрата замовлень на українських цивільних підприємствах і ризики для банківського сектора обійшлися Росії в $50 млрд - це в 5 разів більше, ніж очікувався збиток від асоціації України з Європою", - йдеться в повідомленні.

За деякими групами товарів - парфюмерно-косметичні вироби, залізнична техніка, скло та інше - частка українського ринку становила понад 20% - у багатьох випадках російські постачальники так і не знайшли альтернативні ринки.

Особливою статтею витрат у "розлученні" стало приєднання Криму, яке "виявилося несподіванкою для економічного блоку уряду", говорить директор з проблем міжнародного розвитку російського Інституту сучасного розвитку і член експертної групи "Європейський діалог" Сергій Кулик. На облаштування життя в регіоні з 2014 року з федерального бюджету РФ витратили від 300 до 470 млрд руб.

"При цьому Крим, в якому стандарти життя після приєднання до Росії повинні були вирости, сьогодні є одним із найслабших в економічному плані регіонів, який вимагає великих капітальних вкладень і дотацій з федерального бюджету. З точки зору економіки Крим досі функціонує в надзвичайному режимі, і ця ситуація збережеться надовго", - йдеться в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суди в Україні працюватимуть, як в Англії

Раніше, уряд затвердив міжвідомчий план заходів щодо підтримки зв'язків з українцями в окупованому Криму.

Зараз ви читаєте новину «В РФ підрахували збитки через війну з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути