неділя, 08 листопада 2015 16:57

В Адміністрації президента назвали пресинг IT-сфери злочином проти України
8

 
"Проблеми ІТ-холдингу Lacky Labs наприкінці жовтня 2015 р. розкрили весь спектр "блиску й убогості" галузі інформаційних технологій в незалежній Україні", - впевнені аналітики, що виділили як мінімум 3 проблеми. Вирішивши останні, Україна може без копійки державних інвестицій відродити економіку країни так само швидко, як рік тому з руїн підняла свою армію. Неймовірно, але це факт...

Якщо ж ця проблема ІТ не буде вирішена, українцям можна на довгі роки взагалі забути і про іноземні інвестиції, значить, і про стабільність курсу гривні, і про підвищення рівня життя, і про стабільність політичної ситуації при непередбачуваності поведінки зубожілого населення, і про євроінтеграцію держави, оскільки навіть якщо Україну приймуть коли-небудь в Євросоюз, у кращому випадку її без ІТ-галузі може очікувати доля Греції, але не Польщі, Кіпру, Латвії чи Естонії.

Чому такий песимізм, і що це за 3 ключових проблеми, здатні або стрімко відродити, або до кінця занапастити економіку України в найближчий час, розбиралися аналітики розділу "Новини України" журналу інвесторів "Біржовий лідер".

Проблема №1: корупція в Україні, безправ'я IT і відсутність судової реформи відлякує навіть найсміливіших інвесторів.
"Українські фахівці IT, задіяні в сфері високих технологій, "котируються" за "найвищим курсом" в усьому світі", - пояснив "Біржовому лідеру" глава великої міжнародної канадської корпорації EUTA Capital Євген Ольховський. Поки депутати Верховної Ради спільно з Мінфіном України шукають всілякі джерела поповнення бюджету від підвищення послуг ЖКГ до "екзотики" у вигляді легалізації проституції і казино, в Україні вже існує сфера економіки, що дає 3% ВВП і здатна різко збільшити цю цифру в кілька (!) раз із залученням як мінімум десятків мільярдів доларів на рік, притому не кредитів, а саме приватних інвестицій в економіку України.
Це IT-галузь - "українська Попелюшка", що принесла торік $ 1,7 млрд. інвестицій, а тепер ... швидко переводить свій бізнес в ЄС, оскільки основна цінність IT - це не будівлі і не обладнання, а люди і їхні мізки, які за добу можуть зібратися і виїхати в будь-який куточок світу, оскільки в Україні їм просто не дають комфортно працювати. Для прикладу можна навести такі всесвітньо відомі ТМ і бренди, створені українцями за кордоном, як Paymentwal (дохід більше 50 млн. доларів), Grammarly (7 млн. користувачів, 4,1 млн. передплатників в Facebook і контракти з 550 провідними світовими університетами), Terrasoft (серед клієнтів більш 6 тисяч підприємств по всьому світу), InvisibleCRM (оборот в 2012 році склав понад 30 млн.), Depositphotos (дохід в 6 млн. доларів, вартість проекту - 100 млн. доларів) та ін.

"Парадокс? Це схоже на те, якби людина вирішила продати м'ясо курки, що несе золоті яйця, знаючи, що кожне яйце набагато дорожче самої курки. Але саме так відбувається зараз в Україні", - пояснив "Біржовому лідеру" канадський експерт і інвестор Євген Ольховський.

Свіжий приклад тому - обшук 20 жовтня в головному офісі одного з лідерів українського ІТ-бізнесу компанії Lucky Labs (у штаті - 300 співробітників, офіси компанії представлені, крім головного, в Києві, в Одесі, Москві, Кіпрі та Мальті). У результаті рейду була вилучена... апаратура.

 
У цей же день пройшов обшук офісі компанії ЕМ АЙ ТІ КОМПАНІ, в результаті якого силовики вилучили 48 системних блоків, 47 ноутбуків і 16 комп'ютерів-моноблоків, а також особисті речі одного зі співробітників.

Які претензії пред'явили слідчі, видно з скана постанови на обшук в "Леонардо" (вул. Богдана Хмельницького, 19/21).

 
 
Як заявив Олександр Іванов, консультант компанії з юридичних питань Lucky Labs, "дозвіл на обшук дав Шевченківський суд міста Києва. Підставою стало ухилення від податків компанії "Форекс-тренд" в 2014-2015 році". Юрист не може зрозуміти, як обшук може проводитися:

а) в компанії з виробництва комп'ютерних ігор "у зв'язку з діяльністю Форекс-компанії, яка ніколи і ніяк не співпрацювала з lucky labs і перебувала зовсім в іншому місці";

б) за адресою всього бізнес-центру "Leonardo", де знаходяться десятки компаній, у тому числі і такі, як Visa, MasterCard та ін .;

в) вилучення серверів та оргтехніки - це очевидний спосіб зупинити діяльність IT-компанії, основним засобом виробництва якої є комп'ютер. Навіть некомпетентному слідчому очевидно, що фінансова інформацієя компанії може знаходитися в комп'ютерах бухгалтерії, але ніяк не в комп'ютерах програмістів, що виготовляють... комп'ютерні ігри. Як вийшло так, що вилучення оргтехніки проходило в офісі, де немає жодного співробітника бухгалтерії компанії?

Іванов додав, що Lucky Labs планує подати до суду на силовиків, які скоїли проти його компанії протиправні дії, а також відправити запит до Генеральної прокуратури на суддю, яка винесла рішення по обшуках.

"На наступний день, 21 жовтня, обшуки пройшли в офісі власника платіжних терміналів", - передає Інтерфакс-Україна 29 жовтня в дата-центрі, що належить французькому інвесторові, про що пише delo.ua тощо. "Це нагадує зведення військових дій проти IT-галузі в Україні", - пояснив канадський експерт, який пояснив, що українська діаспора в його країні завжди з симпатією ставилася і ставиться до України, але інвестиції "вимагають тиші і турботи з боку держави, будь-яка агресія відлякує інвесторів, які звикли до прозорості, гарантіями та стабільності вкладення своїх коштів".

Поведінкою податківців до глибини душі обурений заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків, який написав у своєму блозі "Української правди", що дані "перевірки і "маски-шоу" в ІТ-компаніях знищують інвестиційну галузь країни".

 
На думку заступника глави АП України: "Обшук з конфіскацією обладнання теоретично можливий тільки у випадку, коли це загрожує національній безпеці країни. Наприклад, сервери беруть участь у DDOS-атаці, і це зафіксовано. Все інше можна зробити документальною перевіркою. Тим більше у нас в законодавстві існує електронна перевірка".

"Само собою напрошується питання: який західний інвестор вкладе кошти в ІТ-галузь України після обшуків в тому ж Lucky-labs. Адже навіть при найвищій підтримці в "верхах" на рівні Адміністрації президента IT-індустрії інший бюрократичний апарат України працює по-старому, як і в часи колишньої влади:

а) районний суддя виносить рішення про обшук в найбільшому бізнес-центрі без зазначення номера офісу (я не можу уявити американського суддю, який дозволив би правоохоронцям обшуки в... тисячах офісів аналогічного бізнес-центру Нью-Йорка);

б) заступник голови АП змушений апелювати до мас через ЗМІ, не в силах вплинути на рішення районного судді", - заявив відомий канадський експерт та інвестор.

Чого ж тут дивуватися, коли такі великі компанії, як Opera і HP, заявляють про наміри вивезти своїх співробітників з України, а близький до інвесторського середовища сайт Forbes Україна назвав ще три IT-бізнеси, що вже покинули Україну за останній час. Це:

- Augmented Pixels, розробник технологій доповненої реальності, переїхав до Каліфорнії;

- Settle частково "переселився" за кордон;

- Базовий офіс дніпропетровської студії "908" переїхав до Польщі.

Як з гіркотою заявив керуючий партнер фонду AVentures Capital Андрій Колодюк: "IT сьогодні - єдиний сектор в Україні, в який ще приходять інвестиції. Сформована ситуація може повністю припинити їх приплив".

Проблема №2. Україна і українці досі не зрозуміли роль IT.
IT, а не нафта, газ чи металургія - основний двигун світової економіки і процвітання держав. "Захищати вітчизняного виробника" в першу чергу потрібно не на заводі ЗАЗ, що виробляє "знамениті" Daewoo Nexia, не в чорній і кольоровій металургії, іпотеці або будівництві супермаркетів, а в IT-бізнесі. Чому?

1. Найбагатші підприємства в світі - це IT: Apple - капіталізація 665,25 млрд доларів, Google - 488,84 млрд доларів, Facebook - 287,31 млрд доларів, Microsoft - 420,48 млрд доларів, Amazon - 293,4 млрд. доларів, PayPal - 43,99 млрд доларів і т. д. Чи варто говорити, що за капіталізацією дані бренди давно обійшли "Газпром" (капіталізація на кінець 2014 року була 56,57 млрд доларів, у 2015 стала ще менше через падіння курсу рубля) і інших гігантів класичної індустрії минулого століття.

 
"Тоді чому уряд України на кожному (!) засіданні говорить про "Газпромі", а не про IT, - здивовані всі опитані нами експерти. - Навіщо дивитися в минуле, а не майбутнє світової економіки?".

2. Україні потрібні інвестиції? Вони даються під ноу-хау, більша частина яких знову доводиться на IT-ринок, чия капіталізація в 2014 році досягла понад 3,7 трильйона доларів. Підрахуйте 0.5-1% ринку, якби його зуміла зайняти Україна? Фахівці кажуть, що це... реально. Як приклад вони розповідають про досвід того ж Ізраїлю, який за двадцять років пройшов шлях від "кібуца" до hi-tech держави. Дивно, але основним двигуном економіки Ізраїлю були знамениті на весь світ медичні клініки, не гранування і продаж діамантів, не туризм в "святі місця", не елітна нерухомість, а все та ж IT-галузь, що зуміла створити у своїй невеликій за розмірами країні аналог "Силіконової долини".

 
На думку професора Стенфордського університету Бертона Лі, Україна має величезний потенціал, щоб стати світовим центром (вдумайтеся в фразу!) технологічної індустрії, стартапів і інновацій, але не робить... нічого, досі не відкривши навіть офіційне представництво в Силіконовій долині, навіщось закликає IT-фахівців в армію і т. д.

Не може "гуру Силіконової долини" США, що навчили сотні "айтішників" і їх інвесторів, зрозуміти такого байдужого ставлення до IT-галузі та її талантам, яких так щедро "дарує" Україні всьому іншому світу, забувши про національні інтереси власної держави, сьогодення і майбутнє своєї нації.

Проблема №3. Інвестиції в IT йдуть в країни з податковими пільгами.
Чому багато держав йдуть на податкові пільги для IT-індустрії? Немає іншого шляху, оскільки навзаєм нація і держава отримують:

- Інвестиції і приплив капіталу зі стабілізацією курсу національної валюти;

- Нові робочі місця зі сплатою прибуткового податку кожним співробітником;

- Різке зростання експорту, а значить, валютної виручки у Нацбанку;

- Зростає ВВП, а з ним місце в рейтингах провідних агентств світу - Fitch Ratings, Moody's, Standard Poor's, Morningstar (Насдак) та ін., завдяки яким інвестори починають вкладати фінанси і в інші галузі економіки держави.

Головне в тому, що IT - це нове джерело доходу бюджету та галузь економіки, чиї пільги ніяк не позначаться на решті сфері "реальної економіки", так як ні банки, ні хімічні концерни, ні АЗС, ні агрофірми, ні складальні цехи не зможуть потрапити під "пільги IT". Тому не дивні такі безпрецедентні привілеї.

Так, в Індії ІТ-компанії експортерів звільняють від податків на перші п'ять років. У наступні п'ять років оплачується лише 50%, а в разі реінвестування в основну діяльність така ж знижена ставка діє і на третю "п'ятирічку". "Крім того, - звертає увагу фахівець, - IT-компанії в Індії звільняються від податку на майно строком на п'ять років і від податку з продажів до 10 років". Для них застосовуються знижені тарифи за електроенергію та інші ресурси, надаються пільги при будівництві інфраструктури, наймання фахівців в IT-парки та ін.

У Бразилії передбачені:

- Повернення до 200% від податку на прибуток в якості компенсації витрат на навчання персоналу;

- Зниження на 50% соціального податку для експортують компаній;

- Зниження на 50% податку на власність (компанії в технопарках зовсім звільнені від даного податку);

- Для IT-компаній пільгові умови кредитування надають найбільші державні і приватні банки.

Істотні пільги у сфері ІТ-індустрії надають і країнах Євросоюзу. Зокрема, відомий режим IPBox, частково звільняє від податків на прибуток з доходів, передбачений в Голландії, Люксембурзі, на Мальті і Кіпрі.

Але далі за всіх у світі пішов Китай. Він щороку на 350 000 людей збільшує кількість IТ-фахівців, у тому числі за рахунок залучення провідних професіоналів з США, Європи, Росії, країн СНД, а також повернення власних громадян з даних регіонів на Батьківщину з наданням їм величезного числа пільг. Навіщо? Щоб власну державу перетворити на світового лідера IT-технологій, чиї можливості вже широко використовуються у всіх сферах Китаю, включаючи безпеку країни.

IT-сфері України залишається лише сподіватися на обіцянку під час Fireside Chat заступника глави Адміністрації президента Дмитра Шимківа, що "президент Порошенко в курсі ситуації, що склалася" і підписати пряму петицію до президента про захист IT-галузі України, як останню надію, що будуть вжиті екстрені заходи, щоб завтра Україна не залишилася без IT-технологій, - значить, без шансів на майбутнє своєї економіки.

 
Зараз ви читаєте новину «В Адміністрації президента назвали пресинг IT-сфери злочином проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути