понеділок, 28 лютого 2022 23:34

Україну екстренно приєднають до енергосистем ЄС

Україну екстренно приєднають до енергосистем ЄС
Україну приєднають до енергосистем ЄС. Фото: Українська правда

Єврокомісія та об'єднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України єдиної енергомережі ЄС.

Цей процес займе кілька тижнів, заявила на прес-конференції у Брюсселі єврокомісар з енергетичних питань Кадрі Сімсон, цитує "Інтерфакс-Україна".

"Наш спільний з українською стороною довгостроковий пріоритет - це синхронізація української енергосистеми з європейською замість російської", - пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба вимагати повне економічне ембарго для Росії – Сушко

"Я говорила з Германом Галущенком (міністр енергетики України) і він поінформував мене, що за нинішніх умов вони не будуть знову доєднуватися до російської енергетичної системи. Україна просить про надзвичайно термінову синхронізацію з європейською енергосистемою. Це технічний виклик", - розповіла єврокомісар.

Технічна готовність України до цього кроку висока і європейські оператори дали згоду на приєднання України на виняткових умовах.

"Я зустрічалася з ENTSO-E цього ранку, вони вважають, що технічно це можливо. Що стосується часу, то це не питання годин, це питання днів, швидше за все, кількох тижнів", - додала вона.

Українська енергосистема довела здатність підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи та надійність і безпеку енергопостачання українським споживачам навіть в умовах військової агресії. Підписано наказ Міненерго про відмову від приєднання до енергомережі російських окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Україну екстренно приєднають до енергосистем ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути