вівторок, 03 січня 2023 07:33

Українські підприємства скорочуватимуть працівників ‒ у якій галузі найгірший прогноз

Українські підприємства скорочуватимуть працівників ‒ у якій галузі найгірший прогноз
За даними опитування, у всіх сферах економіки очікують скорочення працівників. Фото: teren.in.ua

В Україні очікують на скорочення працівників у всіх секторах економіки.

Найпесимістичніші прогнози стосуються будівельної галузі, свідчать результати опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України (НБУ).

Загальні настрої бізнесу погіршилися через наслідки активних бойових дій. Вплинули також російські теракти проти критичної інфраструктури України. Усе це призводить до скорочення виробництва й падіння реальних доходів людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар, євро, злотий: Нацбанк оновив курс валют на 3 січня

"Респонденти налаштовані на зменшення обсягів виробництва товарів (послуг), обсягів нових замовлень на продукцію, товарообігу, обсягів запасів сировини й матеріалів. Попит на робочу силу все ще слабкий. Респонденти всіх секторів налаштовані на скорочення чисельності працівників", – ідеться в повідомленні НБУ.

Найстриманіші оцінки своєї діяльності дають підприємства будівельної сфери. Їм нині заважає низький попит на житло, зростання виробничих витрат, перебої з енергопостачанням та інші чинники.

"Погіршилися оцінки обсягів виконаних будівельних робіт, збереглися високі очікування зростання цін на власну продукцію. Підприємства будівництва вказали на погіршення доступності підрядників. У секторі очікується суттєве скорочення загальної кількості працівників", – ідеться в повідомленні.

Скорочення чисельності працівників також очікують у промисловості й торгівлі. А найоптимістичніші очікування у підприємств сфери послуг.

Валютний курс в Україні не залежить від російських обстрілів. Він може коливатися, але протягом року зміни будуть несуттєві. Про це в ефірі національного телемарафону 2 січня розповів член Ради Національного банку України Василь Фурман.

Українська економіка адаптувалася до умов воєнного часу й готова до нових викликів 2023 року. 2022-го уряду вдалося зберегли керованість економічними й фінансовими процесами, 2/3 усіх бюджетних коштів – внутрішній ресурс держави. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Українські підприємства скорочуватимуть працівників ‒ у якій галузі найгірший прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути