середа, 17 лютого 2021 17:21

Українські екоактивісти стали знаряддям в руках олігархів у боротьбі з IKEA - розслідування

Українські екоактивісти стали знаряддям в руках олігархів у боротьбі з IKEA - розслідування
Звіт про використання нелегальної деревини став інструментом в ринковій боротьбі. Фото: ITC.ua

Українських активістів, які борються за екологічні ініціативи і охорону навколишнього середовища, використовують у нечесній конкуренції і спробах тиску на шведський бренд IKEA, який 1 лютого відкрив в Україні перший магазин.

Про це повідомляється в розслідуванні ЕкоПолітики - нової медіаплатформи про екологічну політику України.

Автори матеріалу зазначають, що при виході на український ринок прямі конкуренти в особі мережі сім'ї Олександра і Галини Герег "Епіцентр К" використовували суперечливі рекламні прийоми.

Наступним кроком стало поширення серед відвідувачів ІКЕА листівок з "викривальною" інформацією щодо компанії, нібито та підтримує незаконну вирубку лісів, в тому числі українських Карпат. Листівки саме з таким текстом роздавали активісти руху "Екологічна платформа".

Підставою їх заяв стало розслідування Earthsight. "Нелегальне дерево використовувалося для виготовлення низки відомих продуктів, включаючи культовий гратчастий стілець Terje і найбільш продаваний обідній стілець Ingolf. Щорічно десятки тисяч стільців з нелегальної деревини продаються в магазинах IKEA по всьому світу, в тому числі в США, Великобританії та Німеччині", -говорилося в матеріалах розслідування, опублікованих влітку 2020 року.

Незаконна заготівля деревини нібито відбувалася завдяки корупції в лісогосподарських підприємствах. Так, за даними Earthsight, представники Лісової опікунської ради (Forest Stewardship Council), пов'язані з керівництвом українських лісових господарств, ставили на нелегальну деревину спеціальне маркування.

У той же час експерти вважають, що скандал, скоріш за все, є наслідком ринкової боротьби. Пізніше IKEA провела незалежний аудит деревини, яка використовується при виготовленні меблів. Розслідування проводилося третьою стороною за сприяння компанії "Легалліс" (Legallis LLC). В рамках аудиту відвідували лісові ділянки.

Також було внутрішнє розслідування, яке провела команда фахівців з постачання деревиною та лісового господарства. В результаті не було виявлено ознак потрапляння незаконної деревини в ланцюжок поставок, кажуть в IKEA.

Думку, що екологічних активістів використовують з метою ринкової боротьби, розділяє і директор Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП) академік Петро Лакида. На його думку, причина заяв Earthsight в прогалинах в трактуванні українського законодавства за часом вирубки.

Відзначимо, шведський бренд IKEA 1 лютого відкрив перший оффлайн магазин в Україні, до цього почав роботу онлайн-магазин

Зараз ви читаєте новину «Українські екоактивісти стали знаряддям в руках олігархів у боротьбі з IKEA - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути