Ексклюзиви
пʼятниця, 24 квітня 2020 15:08

Українка розповіла, скільки заробляла на полуниці у Фінляндії

Українка розповіла, скільки заробляла на полуниці у Фінляндії
Щодня на полуниці можна заробити від 30 до 100 євро. Фото: pixabay.com

23 квітня 200 українців полетіли до Фінляндії збирати полуницю. Списки осіб і спецрейси фінській стороні потрібно узгоджувати з Міністерством закордонних справ України. Після того як заробітчани прибувають на територію Фінляндії, на них чекає двотижневий карантин. Українка, яка 6 років їздила на збирання полуниці, розповіла Gazeta.ua, скільки там можна заробити та які умови чекають на заробітчан.

"Уже шість років збираю полуницю у Фінляндії. Робота хоч і фізично важка, але прибуткова. За сезон на полуниці заробляла 60 тисяч гривень. Працювала по пів року, потім поверталася додому. З травня тут збирають спаржу, потім полуницю, тоді малину і горох", - розповідає Вікторія Удод із Вінниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прибиральники, кур'єри і комунікабельні люди - хто легко знайде роботу в карантин

Жінка каже, що всіх працівників поселяють у дерев'яних будиночках. День проживання обходиться в 4 євро. Щодня можна заробити від 30 до 100 євро. Витрати на продукти харчування невеликі. Фермери безкоштовно дають картоплю і свіжу зелень. Полуницю можна брати з поля, скільки завгодно.

"Запрошення прийшли ще наприкінці березня. Спершу боялися їхати. А згодом обдумала, що сидіти в Україні нема чого. Син школяр, виріс з одягу, мама - пенсіонерка, живе на мізерну пенсію. Я спробувала знайти роботу кухарем у закладі харчування ще взимку. Але мало того, що платили небагато, так ще й скоротили на час карантину. А після Великодня власник попередив, що взагалі не відкриється. Заощадження швидко закінчуються. Як не поїду, то не матиму з чим зимувати наступну зиму. Із собою закуповую борошно й крупи, бо у Фінляндії дорогі. Буханка хліба коштує 60 гривень. Тому фермери нам ставлять хлібопічки, в яких випікаємо хліб", - каже Вікторія.

Обіцянки уряду про дешеві кредити не втримають заробітчан. Більшість тих, хто повернувся під час карантину вимушено, поїдуть назад за кордон, говорить президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла, скільки заробляла на полуниці у Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути