середа, 16 березня 2011 21:19

Українці зможуть забирати депозити з банків будь-коли - експерт

Українці зможуть забирати депозити з банків будь-коли - експерт

Національний банк України, швидше за все, не введе норму про заборону дострокового зняття термінових вкладів.

Таку думку висловив член наглядової ради АОА ЕРДЕ Банк Андрій Микитенко в ефірі першого ділового каналу.

"Оскільки кризи зараз немає, то такі методи є недоцільними. Оптимальним варіантом буде створення зрозумілих правил користування будь-якими видами депозитів. Потрібно залишити норму дострокового зняття вкладів населення, але чітко прописати їх в законодавстві як банківському, так і в цивільно-правовому", - сказав він.

За словами експерта, введення такої норми є невигідним, оскільки вкладники скоротять обсяг внесення коштів у банківську систему, що безпосередньо впливає на процес кредитування. "Якщо така норма не буде введена, то банківська система не зможе прогнозувати довжину ресурсу. Відповідно, не буде чітких програм кредитування. Якщо людина може прийти і в будь-який час зняти свої кошти з банку, то банки не зможуть правильно планувати свою діяльність з погляду кредитування", - підкреслив Микитенко.

Він також заявив, що вкладникам потрібно залишити право вибору згідно з видом депозиту.

"Мають бути депозити, які дають право знімати достроково свої кошти, і ті вклади, які будуть діяти до кінця терміну. Найпопулярнішими депозитами є строком до одного року, оскільки вони дають оптимальну процентну ставку для вкладника, а банкам вони дають можливість кредитувати на триваліші строки", - пояснив експерт.

Микитенко припустив, що банки і вкладники досягнуть компромісу.

"Буде надана можливість вкладникам за певними видами вкладу право знімати свої кошти, а з якихось видами депозитів буде надана можливість знімати свої кошти в кінці терміну дії депозиту. Якщо ж людина за останнім видом теж захоче в якийсь час зняти кошти, то ймовірно, з цього депозиту буде менша процентна ставка", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Українці зможуть забирати депозити з банків будь-коли - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути