неділя, 06 жовтня 2013 16:40

Українці самі винні, що овочі на ринку дорожчають - експерти

Українці самі винні, що овочі на ринку дорожчають - експерти
Фото: obozrevatel.com

У вересні 2012 року ціни на овочі в Україні були нижче на 50 %, ніж восени цього року. Продавці продовольства нарікають на холодні і дощові погодні умови. В цей час року ціни на овочі "борщового набору" повинні бути найнижчими, але зараз це не так.

Згідно з твердженням міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, причина не в поганій погоді, так як урожай зібраний на 2 тонни більше, ніж потрібно українцям, тобто 10 тонн. Більш того, експерти заявляють, що врожай був зібраний ще до того, як погіршилася погода. Відповідно, зростання цін пояснимо лише ажіотажем покупців і прагнення фермерів відшкодувати майбутні втрати у зв'язку з погодними умовами.

Міністр аграрної політики зазначив, що українці будуть повністю забезпечені овочами і в цьому немає ніяких сумнівів.

Аналітик консалтингового агентства "ААА" Марія колесник розповіла, що в той же час минулого року ціна на картоплю становила 1 гривню, а зараз 3. Така ж ціна і на моркву з буряками, а в 2012 році вона не перевищувала 2,5 грн. Єдине, що стало дешевше - це капуста, ціна на неї знизилась з 2,5 грн до 1,8. З виявились ажіотаж серед покупців ціна на овочі може ще зрости на 1-1,5 гривні. А якщо зима буде холодною, то ще на 30-40 %.

За її словами, дійсні проблеми з урожаєм були тільки щодо картоплі, але і вони пройшли ще до похолодання. Проблема була пов'язана з ураженням картоплі фітофторою, яке почалося ще влітку.

Думки про те, що проблеми виникли ще в травні, дотримується і голова обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів Іван Томич. За його словами, через спеку в травні овочі, які сіються насінням, не розвивалися. А влітку з-за дощів селяни не могли застосовувати до них засоби захисту, що найбільше відбилося на картоплі. Він упевнений, що до початку дощів не встигли зібрати картоплю тільки ті, у кого урожай є хобі.

Правда, експерти прогнозують, що нинішня погода може позначитися на врожаї зернових культур.

Марія Колесник пояснила, що якщо посіяти насіння в термін (який вони вже пропустили) і зима буде сніжною, то навесні можна чекати хорошого врожаю. Але якщо буде сильний мороз, то можна і зовсім нічого вже не сіяти. Поки складно щось передбачити, але можна сказати, що посівні площі скоротяться. Тим не менш підвищення цін на хліб можна не побоюватися.

Міністр аграрної політики підтвердив, що посівні площі скоротяться на 20 % і буде втрачено 1,5 млн га озимих.

Зараз ви читаєте новину «Українці самі винні, що овочі на ринку дорожчають - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути