субота, 01 травня 2021 17:51

Українці порахували, скільки обійдеться Великдень у Польщі
5

Сергій та Роман Шевченки мають свою кондитерську. Цього року готували великодню випічку на замовлення
Фото: надане Романом Шевченком
За великодній кошик українці платили 750 гривень. Така випічка  стала популярною і в місцевих
Такі паски коштували 300 гривень
Великодній кекс коштував 600 гривень
Роман Шевченко готує паски на замовлення. Його брат займається просуванням продукції

Українка Тетяна Дашинська із чоловіком шостий рік мешкають у Кракові. Але продовжують родиною дотримуватись українських традицій. Великдень святкують 2 травня. Ходять до української церкви. Жінка порахувала, у скільки їй обійшовся святковий стіл.

"Раніше не було такого розриву між католицьким і православним Великоднем. Цього року місяць різниці. Тому підготовка вийшла проблемна і трохи затратна. Справа в тому, що в Польщі різко міняються товари у супермаркетах. Тому зараз важко знайти посипку до паски чи фарбу для яєць. Травневі свята тут асоціюються з виходом на природу, тому супермаркети мають багато пропозицій для грилю", - розповідає.

Проте, каже, що багато товарів можна було знайти в спеціалізованих магазинах, в які привозять товари з України та інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка порахувала, скільки потрібно заробляти на проживання в Польщі

"Там традиційно дорожче, ніж у місцевій мережі, але є все, що хочеться. Наприклад, кіло зіньківської ковбаси обійшлося мені в 600 гривень. Але я її так хотіла. Це традиція. Хрін з буряком, який моя мама бере в Хмельницькому за 12 гривень, тут коштував 40. В супермаркетах є інший, подібний, але він без буряка і мені не подобається. Великодня випічка тут специфічна. Поляки їдять бабки, які схожі на наші кекси. Якщо хочеться саме паски, то треба або замовити в українців, або приготувати самостійно", - каже Тетяна.

Цього року паски в Польщі на замовлення коштували від 120 до 350 грн за штуку.

"Мало того, на травневі тут три дні повністю закриті магазини. Тому закуповуватись треба заздалегідь. Тому на святковий стіл на чотирьох я витратила 2200 гривень. Купили фрукти, домашню ковбасу, сирний рулет, курку, сало, чорного хліба, паштет з печінки, буженину, хрін і кілька пасок. За фарбник до яєць забула, тому довелося фарбувати яйця лушпинням", - каже українка.

Станом на квітень у Польщі зареєстровано 725 173 іноземця. Це на 11,3% більше, ніж було в квітні 2020 року. З них 59,4% є найманими працівниками, 3% займаються підприємницькою діяльністю, а решта зайняті іншими формами зайнятості. Наприклад, працюють за цивільними договорами або у вигляді тимчасової роботи. 73,4% з усіх іноземців, які постійно проживають у Польщі, складають громадяни України

Зараз ви читаєте новину «Українці порахували, скільки обійдеться Великдень у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути