Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2018 21:10

Українці понесли гроші в банки: експерт про зростання ставок за депозитами

Українці понесли гроші в банки: експерт про зростання ставок за депозитами
Минулого року об'єм капітальних інвестицій в Україну становив близько $16 млрд. Це свідчить про розвиток економіки країни. Фото: Деловая столица

З початку року суттєво зросли об'єми депозитів. Вдома зберігати гроші ніхто не хоче, а банки дають достатньо не погані відсотки. Крім того, українці почали забувати про відізвані ліцензії банків, розповів Gazeta.ua Анатолій Амелін, директор програми "Економіка" Українського інституту майбутнього.

"Сьогодні банківська система України є прибутковою. Об'єми кредитування, у тому числі споживчого, ростуть. Щоб забезпечити більший об'єм кредитів необхідно мати ресурс. Це можуть бути депозити. Щоб конкурувати за залучення грошей, банки піднімають ставки. Крім того, місяць тому Нацбанк до 17,5% підвищив облікову ставку. Це також вплинуло на зростання вартості депозитів", - каже експерт.

За його словами, минулого року об'єм капітальних інвестицій в Україну становив близько $16 млрд. Це свідчить про розвиток економіки країни.

"Водночас валютне кредитування в Україні обмежене. Сьогодні у валюті можна кредитувати лише бізнес, який працює на експорт. Якщо не змінити нормативи, то стрімкого збільшення валютних депозитів чекати не варто. Щоправда не бачу підстав для падіння ставок по банківських депозитах. У кінці року нас чекає зростання курсу долара по відношенню до гривні. Водночас економіка показуватиме позитивну динаміку. Буде попит на кредитні ресурси", - говорить Амелін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депозити в українських банках стали вигіднішими

Раніше альтернативою банківським депозитам була нерухомість.

"Сьогодні ж банківські депозити є найнадійнішим способом збереження грошей. Водночас до цього часу в Україні слабка фінансова грамотність. Адже класична альтернатива депозитам — це інвестиції в інструменти фондового ринку. Однак останній в Україні не розвинений", - підсумував Анатолій Амелін.

Українці переважно беруть гривневі кредити на поточні потреби. За словами аналітика фірми "Альпарі" Максима Пархоменка, за останній рік кредитний портфель зріс на 30%. Водночас доларових кредитів стало менше. Після 2014 року банки і населення враховують ризики, пов'язані з іноземною валютою. За останній квартал кредити не подорожчали.

Зараз ви читаєте новину «Українці понесли гроші в банки: експерт про зростання ставок за депозитами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути