вівторок, 27 квітня 2021 17:40

Українці почнуть забирати гроші з банків — економіст про оновлені правила призначення субсидій

Українці почнуть забирати гроші з банків — економіст про оновлені правила призначення субсидій
Більшість українців не довіряють банкам. Фото: Олена Луценко

Уряд змінив порядок призначення субсидій. З 1 травня враховуватимуть доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів. Увагу звертатимуть на вартісні одноразові покупки, придбання іноземної валюти, банківських металів, а також на випадки перетину кордону. Як нововведення вплинуть на українців, розповів Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

Навіщо знову роблять правила жорсткішими, адже тарифи на комунальні послуги постійно зростають?

Це така державна політика. Хочуть зменшувати кількість субсидіантів. Вирішили це робити за рахунок штучного обмеження доступу населення до програм субсидіювання. Наприклад минулого року ввели правило, що при розрахунку субсидій береться 20% сукупного доходу домогосподарства замість 15, як було раніше . Це на третину скоротило доступність субсидій для українських сімей. Те, що будуть враховувати наявність автомобіля, доходи від депозитів і продажу валюти — намагання виявити непрямими методами людей, яких можна відсікти від системи субсидій.

Чому так роблять? У бюджеті бракує грошей?

Навпаки. Торік ми побачили, що коштів у бюджеті було аж занадто багато. Тут сарказму немає. Наприклад, Міністерство фінансів торік достроково погашало борги 2021-2022 років. Зокрема, єврооблігації на 800 мільйонів доларів. Сукупно більше мільярда доларів було витрачено на незрозумілі оборудки з фінансовими інструментами. Під час кризи цього всього можна було не робити. Борги майбутніх періодів нас ніхто не змушував виплачувати. Можна було спокійно збільшити вдвічі суму коштів, яка закладалась на субсидії. Зараз 20-30 мільярдів гривень можна виділити для того, щоб розширити цю програму. Але вона в нас навпаки скорочується.

Тут йдеться не про доходи бюджету, справа в пріоритетах. Якщо для держави на вершині піраміди стоїть людина, тоді все робиться для покращення соціальних стандартів. В Україні раніше на цій вершині були олігархи, а зараз ще додалися зовнішні кредитори, яким треба повертати величезні борги.

Що робитимуть люди, щоб не втратити субсидії?

Наведу приклади з життя. Коли поступово підвищували мінімальну зарплату, дуже багато людей втрачали субсидії або їм зменшували розмір пільги. Тому українці просили роботодавців виплачувати частину зарплати в конверті, щоб не втратити субсидію. Держава від цього тільки втратила в податках. Так само буде і зараз. Щоб не втратити субсидій, українці почнуть забирати депозити з банків. Бо проценти, які нараховують зараз по вкладах, зовсім невеликі порівняно з минулими роками. Валюту будуть міняти на чорному ринку, бо там ця операція не фіксується. Держава таким чином обманює сама себе.

Скількох людей торкнуться нововведення?

Не всіх, тому що в багатьох людей немає ніяких депозитів. У нас населення взагалі не має можливості щось заощаджувати, ще й не довіряє банкам. Це просто чергова безглузда система обмежень.

Які перспективи субсидій в Україні?

Немає перспективи для цієї програми. Вона не може бути ані стабільною, ані ефективною. Рівень тарифів і цін за комунальні послуги, природний газ не відповідає платоспроможному попиту населення. Це те саме, що зараз комусь у голову прийшло б ціну на хліба у магазинах встановлювати відповідно до імпортного паритету. Наприклад, щодо ціни французького багета в Парижі. Ще й додавати до цієї вартості доставку в Київ. Хліб за такою моделлю коштував би 1000 гривень. Що б тоді сталося? Він просто запліснявів би в магазинах. Люди почали б самі пекти. Це антиекономічна абсурдна модель.

Щодо вартості газу, то вона встановлювалась за імпортним паритетом ще рік тому. Але люди не можуть самі собі надавати комунальні послуги. Тому частина сплачує рахунки, частина перестала платити. Ще частина українців повісила цю місію на державу у вигляді отримання субсидій. У результаті, в нас борг за комунальні послуги вже перевищив 80 мільярдів гривень. Це історичний рекорд. Треба переходити до моделі справедливої ціни. Інакше ніякого позитивного вирішення цієї проблеми з боргами за комунальні не буде. Ситуація тільки погіршуватиметься і скоро перейде точку неповернення. Її не можна буде урегулювати якимось нормальним шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українців немає грошей платити за комуналку

Який може бути вихід?

Державі доведеться щось із цими боргами робити. Радикальний шлях — забирати в людей квартири. Або просто пробачити борги за комунальні. Усе буде залежати від того, на скільки влада впевнена в собі. Зараз єдиний шлях — встановлення справедливої ціни на природний газ. Це економічно обґрунтовані витрати плюс середня норма рентабельності. Газ українського видобутку тоді коштуватиме 3 тисячі гривень для населення та підприємств теплокомуненерго. Відповідно, всі похідні тарифи на тепло, гарячу воду зменшаться на 50% мінімум. І тоді кількість субсидіантів скоротиться до рівня менше 10%. Так і має бути в нормальній урівноваженій економічній моделі.

Потім треба встановлювати 5-річний мораторій на збільшення вартості комунальних послуг. Щоб люди почали не тільки сплачувати поточні платіжки, а й поступово повертати старі борги. Іншого шляху немає. Все, що зараз відбувається — це економічний абсурд.

Що будемо бачити в наступні роки?

Кількість отримувачів субсидій будуть зменшувати. І не тому, що в держави немає грошей. Це відбуватиметься тому, що взятий загальний курс на десоціалізацію функцій держави. Не зважаючи на те, що за Конституцією Україна соціальна держава. Соціальні функції будуть поступово обрізатися. Все це буде йти паралельно з деіндустріалізацією економіки. Простими словами — лишиться аграрна сировинна економіка.

Як змінилась кількість отримувачів субсидій за роки?

Із 2015-2016 років кількість зменшилась удвічі. На початку більше 50% домогосподарств користувалися субсидіями. А зараз - десь на рівні 25%.

Середній розмір субсидії у лютому 2021 року становив 1483 грн. Таку допомогу в Україні отримують близько 3 млн домогосподарств.

Зараз ви читаєте новину «Українці почнуть забирати гроші з банків — економіст про оновлені правила призначення субсидій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути