середа, 29 серпня 2012 09:41

Українці почали більше пити горілки

Українці почали більше пити горілки
Ринок горілки повернувся до показників 2009-2010 років. Фото: zz.te.ua

В Україні в січні-червні 2012 року збільшилося виробництво горілки на 15,1%, до 15,43 млн дал, з яких на внутрішньому ринку продано 12,99 млн дал, що на 20,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили в асоціації "Укргорілка".

Її директор Володимир Остапюк пояснює такі результати поверненням ринку до показників 2009-2010 років.

"У 2011 році спостерігалося різке падіння виробництва горілки в Україні - на 21,5%, що було найнижчим показником за останні сім років. Це відбулося через зростання ставки акцизу та цін на спирт, а також низьку купівельну спроможнысть населення. Коли всі ці чинники збіглися, споживач перейшов на споживання нелегальної продукції", - сказав він.

Зростання реалізації горілки на внутрішньому ринку пов'язанев першу чергу зі скороченням частки тіньового ринку, вважає голова ради директорів компанії Nemiroff Олександр Глусь.

За даними Державної податкової служби, в 2011 році частка нелегальної алкогольної продукції становила близько 20%. Мінфін оцінює її в 40%.

Раніше представники Податкової оголосили про посилення боротьби з нелегальною продукцією і пообіцяли ліквідувати тіньовий ринок алкоголю вже до кінця 2012 року. Для цього з початку року податкова міліція сконцентрувалася на ліквідації основних схем ухилення від сплати акцизу, таких як виробництво легальними підприємствами лікеро-горілчаної продукції з необлікованого спирту, виготовлення фальсифікату, контрабанда в Україну спирту та алкогольних напоїв, а також використання підроблених акцизних марок. Крім того, для посилення контролю над обігом підакцизних товарів в Україні пропонується запровадити електронну акцизну марку, як в Грузії та Швеції.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали більше пити горілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути