вівторок, 03 грудня 2013 11:49

Україна за рівнем корумпованості ледь не впала нижче Папуа - Нової Гвінеї

Україна за рівнем корумпованості ледь не впала нижче Папуа - Нової Гвінеї
Україна стабільно залишається у групі "підвищеного ризику" корупції. Фото: corruptua.org

Україна посіла 144 місце серед 177 держав за рівнем корумпованості.

Про це свідчить цьогорічне дослідження Індексу сприйняття корупції, проведене Transparency International.

Рейтинг України за рівнем корумпованості залишився практично незмінним - 25 балів зі 100 можливих

"Україна стабільно залишається у групі "підвищеного ризику" разом з Камеруном, Іраном, Нігерією, Центральною Африканською Республікою та Папуа - Новою Гвінеєю, але в наступному році вона ризикує скотитися ще нижче", - йдеться у повідомленні Transparency International.

За показниками сприятливості умов для ведення бізнесу в державі Україна швидко втрачає позиції. Так, у рейтингу корумпованості СРІ Україна "просіла" на 10 пунктів за параметром політичної та фінансової корупції. У цьому дослідженні до уваги беруться показники надмірної вибіркової протекції та підозріло тісних зв'язків між політикою та бізнесом.

Державні установи та чиновники частіше вимагають від бізнесу сплати хабарів, про що свідчить падіння відповідного рейтингу України на 5 пунктів.

"Український та іноземний бізнес готовий бити на сполох, оскільки головні проблеми ділових кіл не тільки не вирішуються, а й загострюються", - сказано у повідомленні.

Основні з них такі:

Монополізація бізнесу. Олігархічні клани активно перерозподіляють бізнес-ресурси між собою та витісняють з ринків прозорість та здорову конкуренцію;

Неможливість довгострокового планування бізнесу. В Україні власність стає все менш захищеною, перестають діяти єдині і незмінні правила ведення бізнесу для всіх учасників ринку;

Окупація бізнесу державними корупціонерами. Процедури отримання дозволів на ведення бізнесу все більше корумпуються, процвітає хабарництво при взаємодії з державними органами, посадовці, які приймають рішення захоплюють контроль над фінансовими потоками.

"Непідписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС є банальним свідченням страху олігархічних бізнесових груп перед прозорою конкуренцією. Українські монополісти неспроможні вести бізнес за світовими стандартами. Саме тому вони обирають знайомі механізми співпраці з корумпованими сусідами", - коментує виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

Зараз ви читаєте новину «Україна за рівнем корумпованості ледь не впала нижче Папуа - Нової Гвінеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути