вівторок, 07 серпня 2012 09:47

Україна "вибила" квоту на безмитну поставку труб до Росії

Україна "вибила" квоту на безмитну поставку труб до Росії
Україна попередньо домовилася з Російською Федерацією на постачання певних видів сталевих труб. Фото: kharkov.prom.ua

Україна попередньо домовилася з Російською Федерацією на постачання певних видів сталевих труб до кінця поточного року в обсязі 150 тис. тонн.

Як повідомила прес-служба Кабінету міністрів, розпорядженням уряду від 6 серпня 2012 схвалений проект протоколу про внесення змін до Угоди про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України, на території Республіки Білорусь і Російської Федерації від 23 вересня 2011 року, та надано відповідні повноваження на його підписання.

Метою підписання протоколу до Угоди є забезпечення доступу деяких видів української трубної продукції в РФ без сплати додаткової антидемпінгового мита до кінця 2012 року.

"Проект протоколу передбачає квоти при поставках деяких видів сталевих труб до Росії в період з серпня по 31 грудня 2012 року в розмірі 150 тис. тонн", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, РФ ввела антидемпінгові мита на імпорт труб з України 29 грудня 2005 року терміном на п'ять років, потім термін дії мит було продовжено. У зв'язку з прийняттям України, а саме - компанією "Інтерпайп", добровільних зобов'язань щодо обмеження поставок товару в країни Митного союзу дію антидемпінгових мит було призупинено. При цьому трубні компанії "Інтерпайпу", зокрема, отримали квоту на поставки в РФ труб на 2007 рік у розмірі 411 тис. тонн, 2008-й - 419 тис. тонн, 2009-й - 427,6 тис. тонн. Квота на 2010 рік була заснована на "фактичному обсязі постачань українських учасників угоди в 2009 році". На перший квартал 2010 року була узгоджена квота в розмірі 55 тис. тонн (при цьому Україну пропонувала встановити на 2010 рік обсяг квоти в розмірі 300 тис. тонн, російська позиція - 223 тис. тонн). Розмір квоти передбачалося конкретизувати в лютому 2010 року. В кінці березня в Мінекономрозвитку РФ пройшла зустріч заступника міністра Андрія Слєпньова і представників Мінекономіки України, під час якої не було досягнуто остаточної домовленості за обсягами квот на другий квартал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набув чинності скандальний закон про держзакупівлі

З 1 квітня 2010 року через відсутність узгодженого між Україною та Росією обсягу постачань безмитної квоти на другий квартал, російська сторона стягувала антидемпінгове мито.

При цьому в рамках спеціальної угоди трубні компанії, що входять в "Інтерпайп", отримали можливість безмитно постачати в РФ труби в 2011 році в обсязі 300 тис. тонн. З 1 жовтня по 31 грудня 2011 року українські виробники також могли поставити на ринок Білорусі 18 тис. тонн труб і на ринок Казахстану - 14 тис. тонн.

При перевищенні даних обсягів діє антидемпінгове мито: на обсадні - 18,9%, насосно-компресорні - 19,9%, нафтопровідні - від 19,4% до 37,8%. При цьому термін дії антидемпінгового мита був скоректований у бік зменшення: раніше передбачалося, що мито діятиме до 9 березня 2016 року, пізніше визначений новий термін - до 18 листопада 2015 року.

У кінці грудня 2011 року Україна і країни Митного союзу підписали угоду, згідно з якою трубні підприємства Україна в січні-червні 2012 році могли безмитно поставити в країни Митного союзу - Білорусь, Казахстан і Росію - сумарно 264 тис. тонн труб, у тому числі до Білорусі - 72 тис. тонн труб, Казахстан - 42 тис. тонн, Росію - 150 тис. тонн.

Обсяги поставок на друге півріччя планувалося визначити після додаткових консультацій.

Зараз ви читаєте новину «Україна "вибила" квоту на безмитну поставку труб до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути