пʼятниця, 14 грудня 2012 11:44

Україна увійшла до двадцятки найбільш мілітаризованих країн світу

Україна увійшла до двадцятки найбільш мілітаризованих країн світу
Українські війська закривають двадцятку GMI-2012. Фото: obozrevatel.com

Україна посіла 20-е місце в світі за рівнем мілітаризації.

Про це свідчить глобальний індекс мілітаризації GMI за 2012 рік.

Рейтинги воєнізації готує Боннський міжнародний інститут конверсії (BICC) з 1990 на основі інформації, отриманої із 149 країн.

Одним із ключових критеріїв є частина витрат на оборону в загальному обсязі валового національного продукту (ВВП). При цьому аналітики порівнюють витрати на армійські цілі з іншими соціально-суспільними витратами, наприклад, на освіту і охорону здоров'я.

Як свідчить аналіз Боннського міжнародного інституту конверсії, найбільш мілітаризованим регіоном світу є Близький Схід. Згідно з Глобальним індексом мілітаризації-2012 першу сходинку посів Ізраїль, за ним йдуть Сінгапур і Сирія. Росія потрапила на четверте місце, випередивши Кувейт (8) і Саудівську Аравію (10). Азербайджан зайняв 15-у позицію, відразу за ним йде Білорусь (16), тоді як Україна закриває двадцятку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Внутрішні війська України голі-босі й обтяжливі для бюджету - Рахункова палата

Варто зазначити, що Сполучені Штати посіли лише 30-е місце, хоча за витратами на військові цілі вони лідирують - військовий бюджет США становить $687 млрд. До першої півсотні ввійшли і кілька країн Латинської Америки - Чилі (34 місце), Еквадор (36), Перу (48) і Колумбія (49). Індикатор країни-учасника індексу, Німеччини, незначно змінився - з 73 місця у 2009 році вона перемістилася на 81 місце. Китай зайняв 83 місце, проте за видатками на оборону - $114 млрд - він йде відразу після США. Даних про Північну Корею аналітики не мають.

Раніше повідомлялося, що Україна ставить своєю метою перервати гегемонію Росії на ринку озброєнь Індії і бачить величезний потенціал для розвитку двосторонньої торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Україна увійшла до двадцятки найбільш мілітаризованих країн світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути