Ексклюзиви
неділя, 30 червня 2024 12:25

Україна та МВФ назвали збитки від ударів РФ по енергетиці

Україна та МВФ назвали збитки від ударів РФ по енергетиці
Внаслідок російських ударів знищено близько половини українських потужностей генерації електроенергії. Фото: glavcom.ua

Російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру та виробництво електроенергії знищили близько половини генеруючих потужностей.

Особливо це стосується теплових та гідроелектростанцій. Навесні збитки перевищили $1 млрд. Про це йдеться в оновленому меморандумі України та МВФ.

У документі зазначається, що українська влада працює оперативно, щоб усунути збитки та забезпечити достатнє електропостачання домогосподарств та підприємств по всій країні.

"Ми також намагатимемося зробити нашу енергетичну систему більш стійкою до майбутніх атак, у тому числі за рахунок децентралізованого виробництва енергії у сприятливому ринковому та нормативному середовищі. Постраждалі компанії в основному покладатимуться на свій оборотний капітал для проведення ремонту, і ми вдячні донорам за підтримку , зокрема обладнанням", - йдеться у меморандумі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ виділив Україні транш в $2,2 млрд

Зазначається також, що Україні "може знадобитися додаткова фінансова допомога з боку донорів для програм підтримки децентралізованого виробництва електроенергії".

У свою чергу в МВФ зазначають, що масштабні атаки на український енергетичний сектор наприкінці березня - в травні серйозно пошкодили або знищили близько половини генеруючих потужностей (понад 9 ГВт). Декілька теплових (ТЕС) та гідроелектростанцій (ГЕС) у Київській, Харківській та Запорізькій областях було повністю зруйновано, інші ТЕС та ГЕС пошкоджено різною мірою. Загалом обсяг зруйнованої потужності оцінюється у більш ніж 80% для ТЕС та понад 40% для ГЕС.

За оцінками Фонду, спочатку виробництво електроенергії постраждало не так сильно. За квітень воно впало приблизно на 11% порівняно з аналогічним періодом минулого року, оскільки в цей період система зазвичай працює нижче за повну потужність, попит залишався сезонно низьким, а вироблення атомної енергії (більше 50% від загального обсягу) залишилося незмінним.

Однак відразу після терактів у Кривому Розі, центрі металургійної промисловості, було запроваджено щоденні погодинні обмеження на промислове споживання енергії. Це допомогло згладити можливі пікові дефіцити споживання та на початковому етапі наслідки для домогосподарств. Дефіцит енергії залишався переважно географічно локалізованим, але згодом відключення електроенергії поширилися по всій країні.

"За оцінками влади, загальна шкода енергетичній системі внаслідок весняних атак становитиме понад 1 мільярд доларів, і, ймовірно, вони будуть покриті постраждалими компаніями (ДТЕК, найбільший приватний виробник, та держпідприємства) за рахунок оборотного капіталу та потенційної донорської підтримки (наприклад, обладнання)", - йдеться у Меморандумі.

В оновленому меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ) є зобов'язання України підвищити тарифи на газ та електроенергію для населення.

Однак, станеться це вже після закінчення війни, йдеться у тексті документа.

Зараз ви читаєте новину «Україна та МВФ назвали збитки від ударів РФ по енергетиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути