
У попередньому місяці українські підприємства експортували 16,94 тис. тонн цукру.
Це у 2,3 рази менше, ніж у вересні минулого року, повідомила прес-служба асоціації цукровиробників "Укрцукор".
"За перший місяць поточного маркетингового року українські виробники поставили на зовнішні ринки 16,94 тисячі тонн цукру. На аналогічний період минулого маркетингового року було експортовано 39,9 тисячі тонн цукру", - йдеться в повідомленні.
У асоціації також пояснили, що скорочення цього показника спричинене кількома чинниками. Перш за все, на обсяги експорту вплинув старт сезону цукроваріння, який запізнився приблизно на два тижні через несприятливі погодні умови навесні та влітку. Іншою причиною стала недостатньо сприятлива ситуація на міжнародному ринку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали область, де найбільше дорожчають продукти
Згідно з повідомленням, українські підприємства у вересні здійснювали найбільші поставки цукру до Азербайджану - 38% у загальній структурі експорту цього продукту, Судану - 16%, Таджикистану - 13%, Туреччини - 8%, Шрі-Ланки - 7%.
Експерти прогнозують, що поточного 2017-2018 маркетингового року українські підприємства експортують близько 500 тис. тонн цукру, тоді як у попередньому сезоні було встановлено рекорд за обсягами експорту цього продукту на рівні 767,3 тис. тонн.
Поточний сезон цукроваріння стартував 30 серпня. Станом на 5 жовтня в Україні працюють 39 цукрових заводів з прогнозованих 46, які виробили вже 369,7 тис. тонн цукру.
До кінця вересня подешевшають гречка та цукор. Також продовжиться зниження цін на овочі.
"Вартість бакалійної продукції, а саме цукру та гречки, у вересні почне знижуватись під впливом сезонних факторів. Почнеться варіння цукру на заводах та збір врожаю гречки. Ціни на олію та хліб коливатимуться у межах 1-2%", - говорить Євгеній Дворнік, експерт "Українського клубу аграрного бізнесу".
Молоко подорожчає на 3-5%, м'ясо - 4-7%.
Коментарі