Ексклюзиви
пʼятниця, 14 березня 2014 14:04

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Україна ризикує на півроку залишитись без кримського вина

Україна ризикує на півроку залишитись без кримського вина
Криза в Криму: як позначиться ситуація на виноробах. Фото: cit.ua

Кримські винзаводи припинять роботу мінімум на півроку в разі приєднання автономії до Росії.

Про це заявила асоціація "Виноградарі та винороби України", пише "ЛІГАБізнесІнформ".

"Саме такий термін потрібен підприємствам, щоб оформити всі документи, необхідні для роботи виноробів у відповідності з російським законодавством", - вважає директор асоціації Сергій Михайлечко.

Якщо Крим дійсно увійде до складу РФ, держоргани повинні будуть надати виноробам адаптаційний період для оформлення необхідних документів, зазначають в асоціації. Без нього не обійтися - адже всім підприємствам доведеться пройти перереєстрацію, встановити додаткове обладнання, яке не потрібно українським законодавством, отримати російські акцизні марки і т.д., каже Михайлечко.

Якщо Україна позбудеться Криму, то разом з ним піде більша частина винного ринку. За інформацією асоціації "Укрвинпром" в Криму розташовано 56% виноробних підприємств України усіх форм власності. За даними Держстату на півострові розташовані 32,5% українських виноградників - 25,2 тис. га. Валовий збір ягід у 2012 році становив майже 94 тис. тонн - близько 20% від загальноукраїнського. Того ж року кримськими підприємствами було вироблено 4,2 млн дал вина - майже 25% від усього випуску вин в країні.

А події останніх місяців і так вже негативно позначилися на виноробної галузі. Споживання вина помітно знизилося через складну політичну ситуацію та зниження купівельної спроможності населення, говорить генеральний директор асоціації "Укрвинпром" Володимир Кучеренко. У багатьох підприємств почали переповняться склади, і вони змушені були згортати виробництво. Як стверджує Кучеренко, деякі заводи перейшли на триденний робочий тиждень або взагалі зупинили окремі цехи.

Зараз ви читаєте новину «Україна ризикує на півроку залишитись без кримського вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути