четвер, 31 липня 2014 10:45

Ринок приватного газовидобутку в Україні чекає новий перерозподіл?
6

Із-за російської агресії і непередбачуваної політики Володимира Путіна енергетична карта Європи змінюється на очах. Європа, побоюючись непередбачуваності поведінки Москви, вимушено намагається диверсифікувати джерела енергоресурсів. Україна в нових умовах також не може знаходитися поза цим процесом. Тому найбільш важливим питанням сьогодні є забезпечення енергетичної безпеки країни. І якщо раніше велика частина уваги приділялася вартості постачань природного газу з Російської Федерації і реверсу з країн ЄС, то ситуація на газовому ринку сьогоднішнього дня чітко показує, що свою енергобезпеку Україна повинна передусім забезпечувати за рахунок внутрішніх ресурсів і розвитку партнерських відносин з приватними інвесторами в області газовидобутку.

Теоретично, отримання можливості приватними газодобувними компаніями вільніше продавати природний газ на внутрішньому українському ринку по економічно обґрунтованих тарифах означатиме, що Україна зможе набагато швидше нарощувати об'єми власного газовидобутку і скорочувати імпорт ззовні. Проте, після прийняття парламентом в першому читанні пропозицій Кабміну по особливому періоду в енергетиці, послідувала нова ініціатива: урядовий законопроект, що передбачає істотне підвищення податків для приватних компаній, що добувають нафту і газ. Це може повністю зупинити приватне нафтогазодобування або відвести його в тінь.

В нових умовах Україні необхідно дуже активно працювати у напрямі диверсифікації пошуку джерел природного газу. Важливо продемонструвати, що наш внутрішній ринок готовий працювати по європейських принципах і в змозі забезпечити усім компаніям, зацікавленим в енергетичній безпеці країни, зрозумілі і однакові для усіх умови для роботи. Проте, на ділі приватні газодобувні компанії в Україні сьогодні - це частенько малозрозумілі і непрозорі структури, що працюють за якимись темними сірими схемами. Так само незрозумілі і принципи перетікання капіталів з одних приватних рук в інші в цьому дуже важливому для держави сегменті бізнесу.

Поза всяким сумнівом, приватні інвестори, що інвестують сьогодні в газодобувну галузь України, - люди особливого складу. Вони розуміють, що газовидобуток в Україні - не просто бізнес, а стратегія національного виживання і справа державної важливості. Можливо, саме тому серед інвесторів в цій сфері так багато людей, наближених до влади. Ринат Ахметов, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук, Микола Злачевський, Ян Кульчик, Олександр Онищенко - ось далеко не повний список імен, які активно інвестують сьогодні в приватне газовидобування в Україні. Перші три імені з цього списку широкій публіці добре відомі, а ось до другої "трійці" слід придивитися уважніше. Так, за нашими відомостями, власник компаній ТОВ "НадраГеоцентр" і " ПрАТ Пласт ", народний депутат України Олександр Онищенко придбав частину корпоративних прав (а за іншими відомостями 100%) ще однієї компанії - ТОВ " Карпатнадраінвест ".

До теперішнього часу компанія "Карпатнадраінвест" не входила в пул провідних приватних газодобувних компаній України. Проте, вона має серйозні газові родовища в Харківській області з орієнтовними запасами газу більше 700 млн. кубометрів і потенціалом добового видобутку газу більше 100 тис. куб. метрів. Питання про те, яка ж процентна частка перейшла під контроль Онищенка, яка її ринкова вартість і чи відповідає ця купівля офіційній декларації про доходи народного депутата (за 2013 рік О.О. офіційно задекларував дохід в 20 млн. гривень), залишимо відкритими. Залишається факт - з такими даними за потенціалом видобутку нове придбання Олександра Онищенка серед конкурентів не загубиться. Крім того, за інформацією нашого джерела з близького оточення нардепа Онищенка, інвестувати в компанію "Карпатнадраінвест" він налаштований багато і серйозно. Що це? На газовому ринку України намітився новий лідер?

Для України, звичайно, критично важливо негайно починати збільшувати власний газовидобуток всіма можливими способами. Україна ще досить довго буде країною, що імпортує газ і розвиток власного видобутку, в тому числі за участю приватних компаній, що працюють в цій сфері, має бути одним із пріоритетів держави. Однак хотілося б також, щоб цей стратегічний в сьогоднішніх умовах бізнес був більш прозорий, щоб кожен житель нашої країни розумів яким чином і в якій кількості видобувається і витрачається газ з українських надр. І, поза всяким сумнівом, інформація про розділи і переділи сфер впливу в такій стратегічно важливій області, як видобуток газу (нехай навіть і приватній) має бути максимально відкритою та доступною.

Зараз ви читаєте новину «Ринок приватного газовидобутку в Україні чекає новий перерозподіл?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути