вівторок, 27 березня 2012 13:16

Україна отримає 115 мільярдів гривень від оренди сільгоспземель - Мінагропрод

Україна отримає 115 мільярдів гривень від оренди сільгоспземель - Мінагропрод
Микола Безуглий: Іпотека сільгоспземель у 6-9 разів збільшить обсяги кредитів для АПК. Фото: nbuv.gov.ua

Агропромисловий комплекс України на першому етапі запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення може залучити до 115 млрд грн при річній потребі галузі в кредитних коштах 205 млрд грн.

Такий прогноз озвучив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Микола Безуглий в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр".

"Іпотека (сільгоспземель) дасть можливість у шість-дев'ять разів збільшити обсяги кредитів для АПК, їх терміни - у 7-11 разів (до 35 років) під більш низькі відсотки (до 9%) та суттєво (до 100%) розширити доступність позик", - сказав він.

Безуглий вважає, що для успішної роботи механізму іпотеки землі необхідно створити державний земельний банк. За його словами, спочатку банк повинен буде існувати за рахунок коштів держбюджету і надходжень від розміщення іпотечних облігацій під заставу державних сільгоспугідь. Крім цього, перший заступник міністра припустив, що в нову банківську структуру будуть переведені кредити, залучені під гарантії уряду на міжнародних ринках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро виріс на 9 копійок, долар продають по 8 гривень

"При своєчасних розрахунках і формуванні повної мережі фінустанов з 2018 року госзембанк зможе надавати 205 млрд грн кредитів", - вважає Безуглий.

При цьому він зазначив, що державний Зембанк не матиме виняткового права надання позик. За його словами, комерційні банки також зможуть кредитувати аграріїв під заставу оренди землі.

Він також висловився проти обмежень на оренду сільгоспугідь, як це пропонувалося в початкових варіантах законопроекту про ринок земель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пенсійного фонду нема грошей на нинішні соцвиплати – Розенко

"Думаю, що орендні обмеження будуть зняті при голосуванні (за законопроект про ринок земель) у другому читанні. В цілому я проти будь-яких обмежень, крім купівлі в одні руки", - підкреслив він.

Нагадаємо, Верховна Рада 9 грудня 2011 ухвалила у першому читанні законопроект про ринок землі. Нині документ готується до другого читання.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає 115 мільярдів гривень від оренди сільгоспземель - Мінагропрод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути