субота, 10 грудня 2011 13:20

Україна - на межі здачі ГТС

Україна - на межі здачі ГТС

Згідно з текстом проекту нової газової угоди, у "Газпрому" неформально буде повний контроль над підприємством, створеним на базі української ГТС

На базі української газотранспортної системи планується створити два спільних з "Газпромом" підприємства в пропорції 50 на 50. Про це, за інформацією тижневика ZN.UA, йдеться в проекті газової угоди, який передано на розгляд та затвердження керівництву Росії та України.

"Перше спільне (газотранспортне) підприємство повинно включати безпосередньо магістральні (транзитні) газопроводи та підземні сховища газу (ПСГ) України ... Зазначеним документом передбачається, що на другому етапі - вже після початку роботи газотранзитного СП - до складу його акціонерів увійдуть і європейські енергетичні компанії. Можна не сумніватися, що в їх числі будуть виключно дружні "Газпрому" компанії з Німеччини, Франції, Австрії чи Італії. Тому запланований на потім розподіл відсотків між засновниками газотранзитного СП (33% - "Газпрому", 33% - еврокомпаніям і 34% - "Нафтогазу") насправді означатиме 66% - "Газпрому" і тільки 34% - "Нафтогазу". Отже, виходить, що у "Газпрому" неформально буде повний контроль над газотранзитних СП", - відзначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тігіпко не проти віддати Росії частину "труби" в обмін на "золоту акцію"

Також відомо, що перше СП також буде наділено виключним, монопольним правом здійснювати транзит газу територією України до Європи. Закріплення цього виняткового права за газотранзитним СП чітко прописано в проекті газової угоди і, відповідно, робить неможливим участь у транзиті імпортного газу будь-якої іншої, третьої, сторони (чи компанії).

Газотранспортному СП переходять також функції диспетчерського управління магістральними газопроводами і ПСГ України.

"Про ціну газу в проекті угоди мова взагалі не йде. Цим питанням, як і розробкою детальних документів на рівні господарюючих суб'єктів України і РФ, займається окрема і ще більш засекречена група експертів", - відзначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" перебільшує жалюгідний технічний стан української ГТС - Mott MacDonald

Причому авторами проекту передбачено, що ця газова угода є безстроковою. До того ж встановлюється заборона на його денонсацію. Але раніше укладені корпоративні контракти від 19 січня 2009 року при цьому не анулюються.

"Їх дія буде припинено з тим, щоб відновити у випадку, якщо щось або хтось піде не так", - сказано в матеріалі.

Крім цього автори статті відзначають, що в проекті договору передбачена вимога до української сторони не втручатися у визначення розміру прибутку (рентабельності) обох СП.

Зараз ви читаєте новину «Україна - на межі здачі ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути