понеділок, 28 травня 2012 14:03

Україна може не розраховувати на прибуток від Євро-2012 - експерти

Україна може не розраховувати на прибуток від Євро-2012 - експерти
Підготовка до Євро-2012 обійшлась Україні в $13,4 млрд. Фото: luxury-kiev-apartment.com

Величезні витрати України на проведення Чемпіонату Європи з футболу можуть ускладнити успішне обслуговування держборгу країни, пише Reuters.

Турнір обійшовся Україні в $13,4 млрд, з яких держава внесла $6,6 млрд. Незважаючи на надії туроператорів і самої влади, після змагання дуже сумнівно, що Україна стане новим популярним туристичним маршрутом.

Математика фінансування Євро-2012 має вирішальне значення для країни, яка повинна погасити цього року $11,9 млрд боргових зобов'язань, $ 5,3 млрд із яких виражені в іноземній валюті, що робить Україну чутливою до рухів на валютному ринку.

У червні уряд повинен погасити $2 млрд кредиту російського "ВТБ" і $500 млн за держоблігаціями.

Києву не вдалося домовитися про нову кредитну лінію з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Крім того, вже більше року країна не може випустити єврооблігації для покриття державних витрат, які ще виростуть перед парламентськими виборами.

У'язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко, відсутність співпраці з МВФ, необхідність погашення великої суми з держборгу в червні, висока ціна на російський газ, а також загроза політичного бойкоту Євро-2012 - все це разом похитнуло впевненість у кредитоспроможності України.

"Україна не отримає фінансовий прибуток або суттєвий економічний ефект від проведення Євро-2012", - упевнений керуючий партнер аналітичної групи Da Vinci AG Андрій Колпаков.

Аналітики Da Vinci прогнозують для України фінансові втрати від проведення чемпіонату в розмірі $6-8 млрд.

Високий рівень корупції в Україні відлякав низку іноземних інвесторів, у той час як зростаючі ціни на готелі поставили під загрозу загальний прибуток від туризму під час Євро.

"Насправді, (державний) бюджет взяв на себе додатковий борговий тягар, а платники податків ще довгі роки платитимуть за футбольне свято", - сказав Ерік Найман з Capital Times.

Національний банк розраховує, що Україна отримає від туристів під час Євро близько $1 млрд. Віце-прем'єр-міністр, міністр інфраструктури Борис Колесніков бачить цю цифру дещо більшою - $1,3-1,5 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ рекомендував Україні посилити оподаткування багатіїв

Але аналітики очікують значно менших доходів. У Da Vinci вважають, що вони становитимуть близько $800 млн.

Також навряд чи прямі іноземні інвестиції (ПІІ) покриють витрати держбюджету. За даними Держстату, обсяг ПІІ в Україну впав минулого року до $4,6 млрд, в порівнянні з $4,7 млрд в 2010 році. Це значно менше, ніж $8 млрд, які Україна залучила в 2005 році після "Помаранчевої революції".

Найман очікує величезною боргового навантаження на бюджет.

"Якщо ми припускаємо, що ставка буде близько 12% річних, на кожні позичені державою 10 мільярдів гривень бюджету на рік необхідно погасити 1,2 мільярда гривень відсотка. І потім, є ще необхідність рефінансування боргу", - вважає експерт.

Слід додати, що УЄФА також знизила свій прогноз по прибутку від Євро-2012. Тепер відомство прогнозує свої доходи на рівні 1,345 млрд євро, що на 6 млн євро менше за доходи від попереднього турніру, який пройшов в 2008 року в Австрії та Швейцарії.

Зараз ви читаєте новину «Україна може не розраховувати на прибуток від Євро-2012 - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути