середа, 23 травня 2012 16:24

Колесніков назвав лише 1/50 частину витрат на Євро-2012 - експерт

Колесніков назвав лише 1/50 частину витрат на Євро-2012 - експерт
Андрій Новак: українській економці знадобиться кільканадцять років, щоб повернути витрачені кошти. Фото: andriynovak.info

Україна витратила значно більше коштів на підготовку до проведення чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, ніж озвучені віце-прем'єр-міністром з питань інфраструктури Борисом Колесніковим 414,68 млн грн.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив голова Комітету економістів України, проректор Європейського університету Андрій Новак.

"Звісно, це не реальна цифра. За моїми підрахунками, 400 мільйонів гривень - це тільки 1/50 частина від реальної цифри. Колесніков, мабуть, обмовився ... Це в декілька разів менше, ніж коштує один стадіон", - сказав він.

За його словами, найоптимістичніші розрахунки витрат України на Євро-2012 дають цифру в $18 млрд.

"Виходячи з державної програми, яка приймалася на початку підготовки проекту в 2007 року, держава мала витратити від 16 до 18 мільярдів доларів. Ми більше наблизилися до верхньої межі", - зазначив Новак.

Економіст зауважив, що більшість витрачених коштів - державні.

"У 2007 році Україна розраховувала, що 82% витрат покриють приватні інвестиції, а держава допоможе лише 18%. В результаті вийшло навпаки: 90% витрат на підготовку об'єктів до Євро-2012 несе держава, а тільки 10% становлять приватні інвестиційні кошти", - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: пік могутності "Газпрому" минає, далі - похмурі перспективи

Водночас, як зазначив Новак, від 40 до 60% витрат Польщі припадають на фінансову допомогу Євросоюзу.

"А в суто польській частині велика частка приватних інвестицій", - додав Новак.

Коментуючи заяву Колеснікова про можливість окупити 400 млн грн за 7-8 років, голова Комітету економістів наголосив:

"Є досвід попередніх аналогічних чемпіонатів. Так, у 2008 році Австрія та Швейцарія заявили, що заробили 700-800 мільйонів євро. Треба наголосити, що це був час до кризи. Україна у найкращому разі заробить 400 мільйонів євро, бо навіть 500 мільйонів - це фантастика, адже рівень цін, крім готелів, у нас нижчий, ніж в Європі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредитувати українців для купівлі "доступного" житла погодилися 4 банки - Мінрегіон

На його думку, українській економці знадобиться кільканадцять років, щоб повернути витрачені кошти.

"Безумовно, на всіх матчах чемпіонату України нові стадіони не будуть заповнюватися вщент. Потоки пасажирів у реконструйованих або збудованих терміналах аеропортів так само не зростуть до максимального навантаження. А от доріг збудовано не так багато, як планували у 2007 році. Це значить, що певні суми зекономили. Витрати держави припадали переважно на одне джерело, яке називається борг - як зовнішній, так і внутрішній", - підсумував Новак.

Зараз ви читаєте новину «Колесніков назвав лише 1/50 частину витрат на Євро-2012 - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути