вівторок, 11 грудня 2012 09:20

Україна і ЄС домовилися про квоту на експорт цукру

Україна і ЄС домовилися про квоту на експорт цукру
Іван БІсюк: близько 250 тисяч тонн цукру в рік поставляється на зовнішні ринки у вигляді кондитерських виробів. Фото: regionews.ua

У рамках офіційного переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС досягнуто домовленості про встановлення квоти на експорт українського цукру в ЄС обсягом 20 тис. тонн на рік.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

За його словами, ці незначні обсяги не вирішують проблеми галузі, але вони важливі з точки зору освоєння нових ринків збуту.

"Варто також відзначити, що сьогодні близько 250 тисяч тонн цукру в рік поставляється на зовнішні ринки у вигляді кондитерських виробів. При цьому є домовленості з ЄC про вільну торгівлю кондитерськими виробами, що збільшує потенціал таких поставок більш ніж до 300 тисяч тонн", - сказав Бісюк.

/media/video/471871/1_471871.mp4

За даними Бісюка, в минулому маркетинговому році було вироблено 2,33 млн тонн цукру, що на 474 тис. тонн перевищило внутрішню потребу країни. За рахунок формування державного інтервенційного фонду вдалося зняти з ринку більше 10%. Це сприяло стабілізації цін на цукор в кінці 2011/2012 маркетингового року, підкреслив він.Крім того, зниження його вартості на внутрішньому ринку сприяло відновленню експортних поставок.

"Так, за даними Держстату, в 2011/2012 маркетинговому році було відвантажено 164 тисячі тонн цукру на експорт, що майже в 30 разів більше, ніж роком раніше", - пише видання.

"У 2012/2013 маркетинговому році також планується виробити понад 2 мільйони тонн цукру", - сказав замміністра.

За його словами, з урахуванням перехідних залишків на початок нинішнього маркетингового року в обсязі 648 тис. тонн це повністю забезпечує потребу внутрішнього ринку. Експортний потенціал галузі прогнозується на рівні 200 тис. тонн.

Зараз ви читаєте новину «Україна і ЄС домовилися про квоту на експорт цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути