субота, 05 вересня 2020 21:10

Україна без копійок: чи варто від них відмовлятися

Україна без копійок: чи варто від них відмовлятися
Із 1 жовтня 2020-го магазини перестануть приймати монети номіналом 25 коп. Фото: pixabay.com

Чеканити монети дрібних номіналів економічно не вигідно. На виготовлення однієї витрачаємо більше, ніж її купівельна спроможність, розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

"Нацбанк уже відмовився від монет номіналом 1, 2 і 5 копійок. Через інфляцію та поступове знецінення національної валюти немає сенсу продовжувати карбувати монети 25 копійок. Поки в обігу продовжують перебувати 10 і 50 копійок. Не виключаю, що від них також планують відмовлятися. Не дарма ж регулятор ще 2 роки тому пропонував магазинам округлювати суми у чеках", - пояснює аналітик.

За його словами, у нас майже не залишилося товарів, які можна купити за 1 грн. Хіба що сірники.

"Водночас більшості українців не подобаються металеві монети номіналом 1, 2, 5 гривень. Вони часто губляться. Люди збирають їх у скарбнички, а туристи вивозять з країни як сувеніри. Найновіші монети скупляють колекціонери, згодом зможуть продати їх дорожче фактичної вартості. Тому металеві гривні з обороту виходять швидше, ніж заплановано. Це мінусова стаття для бюджету. Крім того, громадяни поступово переходять на безготівкові розрахунки", - наголошує Лупоносов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня святкує день народження: як змінилися банкноти та монети за 24 роки

Експерт із питань економіки Інституту Growford Олексій Кущ пояснює, що регулятор структуру банкнотно-монетного номінального ряду гривні розглядає з раціональної точки зору.

"Треба розуміти, що Нацбанк має суттєві доходи від друку паперових грошей великих номіналів. Вони запросто перекривають витрати на друк банкнот номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень", - каже Кущ.

Додає, що існує питання престижності національної валюти. У США, наприклад, в обігу існує дайм – це 10 центів, за які фактично нічого не купиш. Однак дайм став соціокультурним феноменом та елементом національної історії.

Із 1 жовтня 2020-го магазини перестануть приймати монети номіналом 25 коп. і банкноти, введені в обіг до 2003 року. Також Національний банк з обігу активно виводитиме паперові банкноти номіналом 1, 2 грн і монети 1 грн зразка 1996-го. Щоправда вони поки що залишатимуться законним платіжним засобом.

Зараз ви читаєте новину «Україна без копійок: чи варто від них відмовлятися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути