Ексклюзиви
четвер, 10 лютого 2022 12:51

Внаслідок "морської блокади" найбільше постраждають Азовські порти

Російська Федерація перекриє частину акваторії Чорного та Азовського морів "для навчальних стрільб" з 13-го по 19 лютого. Карта закритих районів викликає обгрунтовані підозри, що йдеться про підготовку до "морської блокади" українських портів, - вважають експерти.

Під час навчань Чорне море в північно-західній частині перекривається до межі територіальних вод України (12 миль, морський кордон), в Азовському - від узбережжя окупованого Криму до узбережжя Краснодарського краю.

Для проходу суден в напрямку портів Одеси та Миколаєва залишається вузький коридор вздовж Одеської області, тоді як порти Азовського моря перекриті повністю.

"Особливі труднощі будуть у портів Азова — Бердянська та Маріуполя. Адже судно, зайшовши до Азова, фактично опиняється у пастці. Який судновласник піде на такі ризики, коли політики майже кожного дня "вангують" вторгнення? Інформаційна напруженість останніх місяців, як будь-яка паніка та негативна інформація, погіршила стан галузі, але не сильно та ненадовго - розповідає в коментарі ports.ua Андрій Іванов, керівник групи компаній "Трансшип".

На думку Миколи Гапеєва, виконавчого директора "Аскет Шиппінга", ситуація в портах Азовського моря дійсно доволі складна, причому не тільки в останній час, а взагалі з 2014 року. Багато хто з трейдерів і транснаціональних компаній побоюється працювати в цьому регіоні. Сьогодні через можливу агресію РФ трейдери з сумнівом дивляться на роботу в портах Маріуполь та Бердянськ. Дехто навіть не приховує свої наміри йти звідти.

У Міністерстві закордонних справ України назвали рішення про блокування акваторії морів частиною гібридної війни РФ проти України, зазначивши, що "безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях". "Йдеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може викликати складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України", - наголошується в заяві МЗС.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість десантних кораблів РФ зайшли до окупованого Севастополя

В Азовському морі в України є два морські порти - Маріуполь та Бердянськ. В Маріуполі 2021 року було перевантажено 6,9 млн тонн (4,5% від показників усіх морських портів країни). Порт в основному перевантажує вантажі групи "Метінвест" Ріната Ахметова. Після початку бойових дій на Донбасі 2014 року вантажооброт порту зменшився удвічі.

Зараз ви читаєте новину «Внаслідок "морської блокади" найбільше постраждають Азовські порти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути