четвер, 19 липня 2012 09:18

Українцям доведеться платити за розрив термінового депозиту

Українцям доведеться платити за розрив термінового депозиту
Деякі банківські установи запровадили плату за дострокове розірвання депозитних договорів. Фото: segodnya.ua

Деякі банківські установи запровадили плату за дострокове розірвання депозитних договорів.

Так, "Ерсте Банк" стягує з клієнтів, що порушують договір з банком, комісію в розмірі 3% від суми, яка достроково повертається за рахунками в національній валюті і 1% за рахунками в іноземній валюті, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Дострокова розплата".

За словами директора департаменту роздрібного бізнесу "Ерсте Банку" Тетяни Надточій, при цьому фінустанова не перераховує нараховані відсотки з початку терміну дії депозиту, а виплачує їх у повному обсязі до місяця, в якому відбувається дострокове розірвання.

"Тому вкладник зазнає втрати тільки у разі дострокового розірвання депозиту в перший-другий місяць від дати підписання депозитного договору", - сказала вона.

Більш складну систему виробив ВТБ Банк.

"Щоб уникнути безкоштовного переведення в готівку коштів з поточного рахунку стягується комісія при зарахуванні коштів на депозитний рахунок безготівковим шляхом і дострокове зняття коштів через касу банку в період до 90 календарних днів відповідно до умов договору", - зазначила директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку Катерина Федоровська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін підтвердив рекордний випуск єврооблігацій на $2 мільярди

Комісія за дострокове зняття коштів становить 1% від суми безготівкового зарахування.

"ВіЕйБі Банк" бере комісію, якщо клієнт не готовий чекати повернення своїх грошей кілька днів.

"Нашими умовами договору передбачено, що клієнт при достроковому розірванні депозиту може отримати кошти через 7 днів після написання заяви. У разі якщо гроші потрібні терміново, банк може сприяти клієнтові, але за це він повинен буде сплатити комісію, оскільки термінове підкріплення готівкою каси банку пов'язано з додатковими витратами: 0,1% від суми виплати за гривневими вкладами, 0,05% - за вкладами в іноземній валюті", - розповів заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу "ВіЕйБі Банку" Антон Шаперенков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмеження розрахунків готівкою ударить по тіньовій економіці - Лисицький

Ставка за депозитами, які розриваються, у цих банків також переглядається, наприклад, при розірванні у ВТБ Банку вкладу до 90 днів нараховується 0,5% річних, як за вкладом на вимогу.

Нацбанк не має нічого проти встановлення банками таких комісій, посилаючись на ст. 47 закону "Про банки і банківську діяльність", згідно з якою банки самі встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду за свої послуги.

Зараз ви читаєте новину «Українцям доведеться платити за розрив термінового депозиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути