середа, 18 липня 2012 17:02

Обмеження розрахунків готівкою ударить по тіньовій економіці - Лисицький

Обмеження розрахунків готівкою ударить по тіньовій економіці - Лисицький
Віктор Лисицький: відбудеться зростання податкових надходжень. Фото: obozrevatel.com

Економіст Віктор Лисицький вважає прогресивним заходом ініціативу Нацбанку щодо введення в Україні обмежень розрахунків готівкою для громадян до 20 тис. грн.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Це призведе до скорочення тіньової економіки в країні, - зазначає фахівець. - Відповідно відбудеться зростання податкових надходжень, збільшуватиметься товарно-грошовий обіг. До того ж, безготівковий обіг дешевший. Бо з готівкою доводиться морочитися - встановлювати сейфи, наймати охорону, гроші зношуються, їх треба друкувати. При введенні таких обмежень грошовий обіг стане прозорішим, можна буде контролювати, на що витрачають кошти, скажімо, чиновники".

Водночас Лисицький висловив жаль, що з такою ініціативою виходить НБУ, а не президент чи уряд.

"Обов'язок Нацбанку - проведення монетарної політики і забезпечення стабільності національної валюти, - каже економіст. - Все інше, що робиться з грошима, - це робота уряду. А він має піклуватися, щоб в обігу було менше готівки, аби не було спокус до махлювання, обдурювання, розвитку тіньового сектору. Цим мають опікуватися міністерство фінансів і Кабмін".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінфіні відзвітували про скорочення державного боргу

Певним чином таке обмеження вплине і на скорочення корупції та зарплат "в конвертах", вважає фахівець.

"Дієва боротьба з корупцією має починатися з підготовкою до прийняття урядових рішень, обмеження контактів бізнесменів і чиновників. На Заході якщо бізнесмен пише листа в міністерство, ніхто не скаже йому, який чиновник готуватиме рішення по його проханню. А у нас усі все знають. Позаторік один земляк попросив мене посприяти в участі у держзакупівлях. Я поняття не мав, як це зробити. А він мені розтолкував, хто у які кабінети в Мінекономіки носить папери і хто де ставить підписи. Про це знає вся Україна", - розповів Лисицький.

Попри позитиви від нововведення, цей закон не змусить громадян масово понести гроші "в панчохах" у банки, переконаний економіст.

"Зараз на руках у населення приблизно 120 мільярдів гривень і до 100 мільярдів доларів. І вони могли б реально попрацювати на економіку. Але українці не довіряють ні владі, ні банкам, як ті ж поляки чи угорці. Тому ніхто не побіжить класти заощадження на депозити чи на звичайний рахунок. У крайньому разі покладуть рівно ту суму, на яку збираються придбати квартиру, машину чи дорогу побутову техніку", - підсумував Лисицький.

Як повідомлялося, 4 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (про функціонування платіжних систем і розвиток безготівкових розрахунків)", ініційований Національним банком України. Законопроектом, зокрема, передбачається обмеження розрахунків громадян за товари і послуги готівкою до 20 тис грн.

Зараз ви читаєте новину «Обмеження розрахунків готівкою ударить по тіньовій економіці - Лисицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути