Ексклюзиви
середа, 30 січня 2013 17:37

Українцям хочуть нараховувати пеню за кожен день прострочення комуналки

Українцям хочуть нараховувати пеню за кожен день прострочення комуналки
Фото: loresh.com.ua

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропонує нараховувати пеню в розмірі 0,1% суми боргу за кожен день прострочення плати за житлово-комунальні послуги.

Текст відповідного законопроекту "Про внесення зміни до статті 32 закону України "Про житлово-комунальні послуги" про нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги" опублікований на офіційному сайті Мінрегіону.

Пропонується встановити, що у разі несвоєчасного внесення плати за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний буде платити пеню в розмірі 0,1% суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% суми боргу. Нарахування пені буде починатися з дня, наступного за останнім днем ??граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Граничним терміном внесення плати за житлово-комунальні послуги є 20 число місяця, наступного за розрахунковим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці минулого року заборгували 12,6 мільярда за комуналку

При цьому законопроектом передбачається, що порядок нарахування та стягнення пені затверджуватися центральними органами виконавчої влади, який формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері житлово-комунального господарства та енергетики.

"Метою законопроекту є врегулювання на законодавчому рівні питань розміру пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги та умов її нарахування та стягнення", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці переплачують за комуналку 12 мільярдів на рік - експерт

Нагадаємо, мораторій на нарахування пені з комунальних заборгованостей, діючий з 1996 року, завершив свою дію з січня 2011 року, проте сума пені законодавчо досі не була визначена.

Також варто відзначити, що аналогічна ініціатива вже озвучувалася Минрегионом в 2012 році, проте уряд так і не розглянув це питання.

Зараз ви читаєте новину «Українцям хочуть нараховувати пеню за кожен день прострочення комуналки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути