Ексклюзиви
понеділок, 28 березня 2011 20:59

Україна і Європа переживуть жорсткі соціальні випробування - економіст

Україна і Європа переживуть жорсткі соціальні випробування - економіст

Нестабільність європейської валюти матиме два аспекти впливу на економічну ситуацію в Україні.

Таку думку висловив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський в ефірі Першого ділового каналу.

"Коли мова йде про вплив ситуації в Європейському союзі на Україну, ми повинні розглядати два аспекти проблеми. Перший аспект – це ситуація навколо євро. Частина золотовалоютних резервів країни зберігається в євро. Ясно, що ми зацікавлені в тому, щоб європейська валюта була стабільною. Її коливання порушує бізнес-плани підприємств і негативно впливає на економіку у цілому. З іншого боку, ми повинні дивитися на питання, які вирішують в ЄС: пенсійну реформу, необхідність економити на соціальні витратах. Очевидно, це ті кроки, які потрібно робити в Україні. Без них ми навряд чи вирішимо наші проблеми. Досвід ЄС показує, що такого непопулярного кроку неможливо оминути", - зазначив він.

Експерт спрогнозував, що найближчим часом курс євро коливатиметься.

"У короткостроковій перспективі ми станемо свідками коливання євро. Але рішення, які були прийняті (на Європейському економічному саміті. – ред.), мають стабілізувати ситуацію. Утім, така стабільність не проходить автоматично. І наступна хвиля інтересу до європейських справ буде полягати у тому, як досягатимуть ухвалені рішення", - наголосив економіст.

У той же час, за словами Бураковського, нині в ЄС відбувається "революція у фінансах".

"Якщо буде відбуватися дефолт в країнах зони євро, то на сьогоднішній день немає механізму, який дозволив би мінімізувати вплив на загальну європейську валюту. У цьому сенсі питання ефективності підтримки, як говорила пані Ангела Меркель, є питання існування Європейського союзу. Європі доведеться пройти через низку жорстких соціальних випробувань. Мова йде про обмеження соціальних витрат, збільшення податків, необхідність зменшення виплат бюджетним працівникам. Тому сьогодні ми можемо говорити про революцію в фінансах, яку переживає Європейський союз", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Україна і Європа переживуть жорсткі соціальні випробування - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути