середа, 16 вересня 2020 14:26

У валютних боржників поки не забиратимуть житло: назвали умови

У валютних боржників поки не забиратимуть житло: назвали умови
Документ подовжує мораторій на стягнення майна за валютною іпотекою. Фото: unsplash

Верховна Рада подовжила дію мораторію на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Заборона буде діяти до 21 квітня 2021 року.

За законопроєкт проголосували 297 депутатів.

Документ подовжує мораторій на стягнення майна за валютною іпотекою, який діє з 2014 року, пише Finance.ua.

Із закону вилучили положення, за яким не може бути примусово стягнуто інше майно, в тому числі за договорами застави/іпотеки або згідно з кредитним договором. Згідно із затвердженим документом, у позичальників не відбиратимуть єдине житло, яке було закладене в якості забезпечення виконання зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боржників почнуть виселяти з іпотечного житла

Таким чином, подовжено мораторій на стягнення майна, якщо таке "нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника / майнового поручителя. Площа такого житла має становити не більше 140 кв. м. для квартири і 240 кв. м для будинку.

Майно не зможуть стягнути, якщо це об'єкт незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності немає іншого нерухомого житлового майна.

У НБУ заявляли, що цей закон ставить під загрозу доступну іпотеку. "Замість того, щоб скасувати мораторій, нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн", - зазначали там.

Зараз ви читаєте новину «У валютних боржників поки не забиратимуть житло: назвали умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути