вівторок, 02 липня 2019 12:08

У Швейцарії знайшли 60 млн франків, незаконно виведених із України

У Швейцарії знайшли 60 млн франків, незаконно виведених із України
Гроші з України через офшори вивів колишній голова Нафтогазу Євген Бакулін. Фото: Економічна правда

У Швейцарії знайшли кошти, які з України незаконно вивело колишнє керівництво НАК "Нафтогаз". Справу розслідує місцева прокуратура. На рахунках у швейцарських банках заблокували 60 млн франків.

У справі підозрюють 2-х громадян України. Одного - у відмиванні коштів. Іншого - у співучасті, пише dw.com.

Зокрема, йдеться про кошти на рахунках офшорної компанії з Британських Віргінських Островів, яка підконтрольна нардепу Євгену Бакуліну. На рахунки компанії вивели $25 млн, коли він був головою Нафтогазу - у 2010-2014-их. Контроль над рахунком мали діти Бакуліна, свідчать документи з судового реєстру Швейцарії. Водночас останні стверджують, що рахунок не має жодного стосунку до грошей батька. Крім того, кримінальну справу проти Бакуліна називають політично мотивованою.

Євген Бакулін фігурує у справі купівлі 2011-го бурових установок через підставних осіб та офшорні компанії для Чорноморнафтогазу - дочірньої компанії Нафтогазу. Тоді за них переплатили $400 млн. Швидше за все, ці гроші вивели в офшори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі "вишок Бойка" з'явився перший вирок

Так, у квітні 2019-го Федеральний кримінальний суд дозволив передати Україні банківські документи і продовжити арешт коштів. 16 травня таке рішення підтримав Федеральний суд. Судді встановили, що є достатньо підстав вважати, що інформація про швейцарський рахунок компанії дітей Євгена Бакуліна має відношення до розслідування кримінальної справи проти депутата і колишнього голови Нафтогазу.

Щоправда, у серпні 2018-го на кошти наклали арешт на виконання рішення українського суду. На рахунку залишилося лише $329 тис., 28 тис. євро, 518 тис. єн і цінні папери вартістю близько $4 млн.

Торік навесні Бакуліна оголосили у розшук. Його підозрюють у привласненні та розтраті майна, участі у злочинній організації та відмиванні грошей.

Зараз ви читаєте новину «У Швейцарії знайшли 60 млн франків, незаконно виведених із України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути