середа, 28 вересня 2011 10:00

У Нацбанку ніхто не зміг пояснити, навіщо копіювати документи при обміні валют

У Нацбанку ніхто не зміг пояснити, навіщо копіювати документи при обміні валют

Національний банк України обіцяє не збирати й не поширювати персональні дані з документів громадян, які фінансові установи копіюють під час обміну валюти. В той же час регулятор не радить подавати для цього якісь документи, окрім внутрішнього й закордонного паспортів. За спробу пред'явити недійсний документу клієнти банків не постраждають.

Про це повідомила 27 вересня на прес-конференції Надія Пасенова, керівник одного з департаментів Нацбанку.

Банки та пункти обміну валют копіюватимуть паспорти громадян при обміні готівкової валюти й зберігатимуть копії впродовж 5 років.

"Водночас - , зазначила вона, - працівники банків не мають права копіювати будь-які сторінки паспорта, окрім першої, в разі оформлення операції на суму до 50 тисяч гривень". Так само незаконною чиновниця назвала намагання окремих банкірів копіювати довідки про присвоєння громадянам ідентифікаційного коду.

Однак, представниця НБУ не радить українцям подавати при обміні будь-які посвідчення особи, окрім внутрішнього чи закордонного паспорта.

"Навіть при поданні закордонного паспорту України банківський працівник зобов'язаний перевірити, чи немає в ньому штампу про виїзд громадянина на постійне мешкання за кордон. Іноземець має подати посвідку про право постійного проживання в нашій країні, себто посвідчити свою резидентність. Щодо будь-яких інших документів, взагалі виникають сумніви. Військовий квиток, посвідчення водія, інші важливі документи необов'язково підтвердять саме статус резидента", - розповіла Пасенова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міняти валюту з пред'явленням документа не так страшно - розслідування

Нагадаємо, раніше Нацбанк офіційно повідомляв, що подавати можна "будь-яке посвідчення особи".

Пасенова спростувала побоювання громадян, що дані їхніх скопійованих документів збиратимуться й оброблятимуться, а відтак можуть "витікати" до правоохоронних чи кримінальних структур.

"Немає ніякої форми звітності банку перед органами влади, і ніякої електронної бази даних щодо операцій конкретних громадян з обміну валюти. Копії пред'явлених документів лише зберігаються банками протягом 5 років. А Національний банк лише вибірково перевіряє наявність таких копій у документах банку".

Водночас ніхто з представників НБУ не зміг пояснити, з якою метою документи українців саме копіюються, а не просто візуально перевіряються, при обміні.

З їхніх коментарів можна дійти висновку, що перевірка документу про резидентність вважається обов'язком банку, а копіювання цього документу - підтвердженням виконання цього обов'язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіг долара в Україні повинен бути обмежений - Азаров

Крім того, Пасенова фактично підтвердила висловлену деякими експертами думку про те, що вимогу про подання документів при обміні можна обійти (подати недійсний, чужий документ тощо.) "Фізичні особи не несуть жодної відповідальності за порушення порядку обміну валюти. Натомість передбачена відповідальність банків за таке порушення: від попередження, до відкликання ліцензії".

Опитані Gazeta.ua експерти продовжують вважати нові жорсткіші правила обміну надмірними й такими, що порушують права громадян.

"Немає жодних законних підстав збирати персональні дані людей, що обмінюють валюту. Насамперед тому, що в обмінних пунтках не існує способів надійного захисту цих даних від несанкціонованого доступу. А згідно із законом, ці дані мають охоронятися" - зазначила народний депутат Ксенія Ляпіна.

"Керівники Нацбанку перегнули палку й створили незручності для громадян. Не треба жодних обмежень на обмін сум до 1000 доларів або євро", - вважає радник радник голови правління "Приватбанку" Віктор Лисицький.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку ніхто не зміг пояснити, навіщо копіювати документи при обміні валют». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути