вівторок, 27 вересня 2011 15:28

Нацбанк хоче, щоб українці купували учетверо менше валюти

Нацбанк хоче, щоб українці купували учетверо менше валюти

Жорсткість порядку підтвердження резидентності при купівлі-продажу валюти призведе до скорочення готівкового обігу валюти в країні і значного зменшення чистого попиту на неї.

Такий прогноз озвучили в Національному банку України (НБУ).

"Очікуємо в чотири рази скорочення (перевищення купівлі готівкової валюти над її продажем. - ред.)", - сказала заступник голови, директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова на прес-конференції в Києві у вівторок.

За її словами, це підтверджує перші результати введення більш жорстких норм обміну валюти: якщо 22 вересня попит становив $ 222 млн. при пропозиції $ 69 млн, то 23 вересня, в день введення нової норми, - відповідно, $ 98 млн і $ 52 млн.

Нагадаємо, з 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні у будь-яких кількостях здійснюють тільки за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вуличні міняйли продають валюту за вищим курсом

Експерти ринку пояснюють такі адміністративні посилення Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

Українці в серпні 2011 року купили в банків валюти на $ 824,2 млн більше, ніж продали, тоді як у липні - на $ 865,4 млн. У цілому за вісім місяців цього року обсяг купівлі валюти перевищив обсяг її продажу на $ 7,83 млрд, тоді як за весь 2010 року - на $ 9,73 млрд.

Нацбанк після кризи 2008 року, знецінити гривню по відношенню до долара майже на 40%, останні кілька років утримує курс на рівні близько 8 грн / $ 1.

Прем'єр України Микола Азаров в цілому підтримує жорсткість правил купівлі-продажу готівкової валюти, але наголошує на необхідності їх коригування для зменшення обмеження свободи громадян.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк хоче, щоб українці купували учетверо менше валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути