середа, 16 листопада 2016 11:50

У листопаді дорожчали гречка, сало і яйця - експерт

У листопаді дорожчали гречка, сало і яйця - експерт
Вчасно

У першій декаді листопада в магазинах подорожчали гречка, сало, яйця і цукор. Подешевшали овочі борщового набору. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Подешевшали тільки овочі борщового набору. Оптові ринки показують зниження цін на них на 15%. Однак на роздрібних цінах у магазинах ця тенденція майже непомітна. Буряк і цибуля в торговельних мережах подешевшали на 10 коп. На 20 коп. спустилися ціни на моркву і капусту.

"Передусім ця тенденція буде помітна на оптово-роздрібних ринках. Туди привозять свою продукцію фермери. Потім це доходить до дрібніших магазинів, а найповільніше - до торговельних мереж. Отримали великий урожай овочів. Дрібні господарства не хочуть закладати його на зберігання. Хочуть продати усе зараз, хоч і за невисокою ціною. Торік було навпаки. Усе поклали на зберігання і почали діставати врожай тільки взимку. Через те ціни в цей час були високі", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подорожчають гриби - експерт

За даними OMPrice, у магазинах і на ринках в листопаді яйця дорожчали повільніше, ніж у жовтні. На 50 коп. подорожчали сало і гречка. Середня ціна за кілограм сала підвищилася до 40,47 грн, гречки - до 27,65 грн. Більш як на 2% подорожчали масло, сметана, молоко. Незначно додав у ціні сир. На 60 коп. подорожчав кілограм цукру - до 14,65 грн.

"Молочні продукти дорожчають через підвищення європейської ціни на них. На подорожчання впливає також зростання курсу долара. Зиск переробників також зріс. Свинина не змінюється в ціні, а сало дорожчає. Це може бути тимчасово. Сало в основному виробляють індивідуальні господарства, а свинину - великі переробники. Імовірно, тренд подорожчання зміниться і ціни трохи знизять", - говорить Дорошенко.

Антимонопольники шукають змову на ринку яєць.

Зараз ви читаєте новину «У листопаді дорожчали гречка, сало і яйця - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути