понеділок, 26 грудня 2011 18:09

У Фірташа примушують підприємців сплачувати за газ 576 доларів

У Фірташа примушують підприємців сплачувати за газ 576 доларів

З 1 січня 2012 року компанія "УкрГазЕнерго" виставила для підприємств ціну на газ 576 доларів за куб. метр. Про це розповів народний депутат з фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв з посиланням на директора одного з луганських підприємств, повідомляє GLAVCOM.UA.

Зокрема, як зазначив Соболєв, в Україні є газ внутрішнього видобутку, і завжди всі, хто приходив до влади, робив поділ на цей газ і імпортний.

"Якщо не помиляюся, собівартість нашого газу - 30 доларів, накрутіть 100% - буде 60, але цей газ чомусь продається за світовою ціною, а населенню нав'язується дорогий імпортний газ", - розповів він.

У той же час, за словами нардепа, на сьогоднішній день і ця ціна піднялася.

"Знаєте, яка ціна на газ виставлена підприємствам? Мені один з директорів подзвонив і сказав, що в Луганській області структура Фірташа "УкрГазЕнерго" виставила з 1 січня ціну в 576 доларів за кубометр", - зазначив депутат, додавши при цьому, що і з населення сьогодні беруть залежно від категорії від 100 до 450 доларів.

"Виникає питання - чому тоді "Нафтогаз" нерентабельна кампанія?... Скільки можна зберігати ексклюзивні умови для "своїх" компаній - я розумію, що вони профінансували вибори, але не до такої ж міри треба грабувати країну!", - зауважив він.

Нагадаємо, компанія "УкрГазЕнерго" має фактично монопольне право на поставку газу промисловим підприємствам України.

Акціонерами ЗАТ "УкрГазЕнерго" були Національна акціонерна компанія "Нафтогаз Україна" і компанія "РосУкрЕнерго АГ" (Швейцарія, 50% належить "Газпрому", 50% - підприємцеві Дмитру Фірташу), кожна з яких контролює 50% акцій товариства.

Після рішення Вищого господарського суду від 27 вересня 2011 р. про виведенні НАК "Нафтогаз України" зі складу засновників "УкрГазЕнерго", "Нафтогаз" остаточно втратив "УкрГазЕнерго" і контроль над компанією цілком перейшов до рук "Газпрому" та Дмитра Фірташа.

Зараз ви читаєте новину «У Фірташа примушують підприємців сплачувати за газ 576 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути