субота, 06 липня 2013 13:47

У Донецьку просили передати Януковичу: "Важко займатися бізнесом, якщо твоє ім'я не Рінат"

У Донецьку просили передати Януковичу: "Важко займатися бізнесом, якщо твоє ім'я не Рінат"
Радник президента Володимир Зубанов. Фото: gazeta.ua

5 липня в Донецькій облдержадміністрації місцеві підприємці обговорювали з радником Президента перспективи розвитку малого і середнього бізнесу.

- Малі та середні підприємства здатні вирішити багато соціальних проблем у державі, - вважає радник Януковича з питань підприємництва Володимир Зубанов. - Сьогодні у нас є проблеми по зовнішніх ринках, є криза, споживання нашої продукції в світі впало, а якби був розвинений малий і середній бізнес, ми б так не залежали від світового ринку. Малий бізнес у нас не розвинений, порівняно з європейськими країнами - там він 80% займає, а у нас?

Представник глави держави ознайомив присутніх з напрямками держполітики з питання малого підприємництва. Зубанов повідомив, що вже на законодавчому рівні врегульовані процеси, пов'язані з наданням податкових пільг для малого бізнесу, який створює нові робочі місця.

Він запропонував підприємцям підтримати його ідею про створення індустріальних парків на території Донецької, та інших областей. Почати створення таких парків раднику хотілося б з Макіївки. Там, в самому центрі міста, простоює завод імені Кірова.

- По всій країні зараз стоять знищені комплекси, але з комунікаціями, які готові прийняти бізнес, - сказав Зубанов. - От як би створити в них індустріальні парки, такий, як у Китаї? Давайте, звернемося до СКМ - власника заводу, до мерії Макіївки - давайте спільними зусиллями подумаємо.

Підприємці розкритикували цю пропозицію. Вони заявили, що великі підприємства монополісти вирішують свої проблеми за їхній рахунок, а фіскальні органи керуються не законами, а інструкціями.

Головною перешкодою для розвитку малого бізнесу, за словами учасників зустрічі, є велике податкове навантаження на заробітну плату, через яку малий бізнес відмовляється створювати робочі місця і не виходить з тіні.

Радник Президента заявив, що під контролем Януковича в державі вже досягнуті результати щодо створення рівного доступу всіх суб'єктів підприємницької діяльності до ресурсів виробництва.

Ця теза викликала подив у донецьких підприємців.

- Торік я звертався до фонду зайнятості для того, щоб скористатися пільговою податковою програмою, надав список з 30 робітників, які мені були необхідні. Мені сказали так: "Ви хороший хлопець, але ви не Рінат Леонідович, ви під цю програму не потрапляєте". Законодавче поле не працює, тому що є структури, які займаються вибиванням грошей. Є негласні розпорядження в рамках податкової - нарахування не менше 70 тис. грн. на юридичну особу у малому бізнесі. І, поставлений перед вибором, підприємець вирішує не користуватися податковою пільгою. Тому, що вона гіпотетична. А документальна перевірка реальна, - сказав підприємець Андрій Шульга.

Замість створення індустріальних парків підприємці запропонували Януковичу розібратися з ринком землі, "де панує вакханалія", вплинути на ситуацію з енергопостачанням, так як вартість електроенергії підприємство-монополіст ДТЕК вимагає на 2 місяці вперед, вирішити ряд інших проблем.

За словами Андрія Шульги, на сьогодні в Україні представники малого бізнесу можуть реалізувати себе тільки на базарі, і індустріальний парк стане таким же індустріальним базаром, де підприємців будуть "стригти".

Учасники зустрічі просили передати Януковичу, що для розвитку малого та середнього бізнесу необхідно встановити рівні правила гри для всіх і перестати на державному рівні стимулювати олігархів.

На сьогодні 160 тис. чол. зайняті в малому бізнесі в Донецькій області, питома вага їх продукції становить 8%.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку просили передати Януковичу: "Важко займатися бізнесом, якщо твоє ім'я не Рінат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути