четвер, 11 квітня 2013 09:49

У Болгарії "Південний потік" назвали невигідним

У Болгарії "Південний потік" назвали невигідним
Прем'єр Болгарії Марін Райков хоче переглянути інвестрішення щодо "Південного потоку". Фото: ria.ru

Тимчасовий уряд країни збирається переглянути інвестрішення по болгарській ділянці "Південного потоку", наполягаючи, що колишня влада погодилася на участь у проекті на невигідних умовах.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "У Южного потока проблемы с временным".

Учора прем'єр Болгарії Марін Райков заявив, що "необхідно провести ще один глибокий аналіз ситуації навколо інвестиційного рішення за проектом газопроводу South Stream" і приділити увагу його "найбільш чутливим місцям". Джерело видання, близьке до уряду, говорить, що проблеми в "економіці проекту". За його словами, болгарська ділянка занадто дорога ($3,3 млрд), а в керуючій нею компанії South Stream Bulgaria AD державної Bulgarian Energy Holding (BEH) належить 50%. Передбачається, що проект буде повністю фінансувати російська сторона, а BEH поверне їй гроші за рахунок вирахування транзитних платежів з розрахунку $1,7 за тис. куб. м на 100 км (вдвічі дешевше за транзит через Україну), що займе більше 25 років, каже співрозмовник. Тобто в цей час Болгарія не буде отримувати прямих доходів від проекту.

Джерело, близьке до "Газпрому", підтверджує принцип обліку інвестицій BEH, але говорить, що транзитна такса ще не встановлена. Аналогічний принцип буде застосовуватись і в Сербії (її ділянка коштує $1,7 млрд). Вчора після зустрічі з російським прем'єром Дмитром Медведєвим про це заявив його сербський колега Івіца Дачич.

Співрозмовник в "Газпромі" ситуацію в Болгарії називає "легкою плутаниною", якою нова владаі хоче скористатися для додаткового торгу з російською монополією. За його словами, найближчим часом з болгарською стороною може відбутися зустріч на "робочому рівні".

Зараз ви читаєте новину «У Болгарії "Південний потік" назвали невигідним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути