вівторок, 29 січня 2013 10:02

"Газпром" заплатить $40 мільярдів за "Південний потік" і "Південний коридор"

"Газпром" заплатить $40 мільярдів за "Південний потік" і "Південний коридор"
Фото: eegas.com

Проект "Південний коридор" обійдеться "Газпрому" в 509,586 млрд руб. ($17 млрд). "Південний коридор" необхідний для розширення російської газотранспортної системи і забезпечення подачі необхідних обсягів газу в газопровід "Південний потік".

Вартість проекту "Південний потік" оцінюють в 16 млрд євро ($21,5 млрд), з яких 10 млрд євро підуть на будівництво морської ділянки газопроводу по дну Чорного моря. Загальна вартість проектів "Південний коридор" і "Південний потік" сягне майже $40 млрд.

"Південний коридор" газпром планує побудувати до 2017 року, загальна протяжність газопроводів становитиме 2,5 тис. км, їх роботу забезпечать десять нових компресорних станцій.

У 2013 році заплановано освоїти 82,526 млрд руб.: 58,731 млрд руб. на лінійну частину і 23,365 млрд руб. на компресорні станції. У 2013 році "Газпром" спрямує на інвестпрограму 705 млрд руб. З них на капбудівництво має виділити 295 млрд руб.

Загальна довжина чорноморської ділянки газопроводу "Південний потік" становитиме близько 900 км, максимальна глибина прокладки - близько 2 км, проектна потужність - 63 млрд куб. м газу на рік.

Проект "Південний потік" здійснюють для перерозподілу шляхів поставок російського природного газу в Європу. На сухопутну частину проекту Росія підписала міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією. Учасниками проекту є Газпром (50%), італійська Eni (20%), німецька Wintershall і французька EdF (по 15%).

Нагадаємо, Україна неодноразово інформувала Європейську комісію і секретаріат Енерготовариства про своє негативне ставлення до реалізації проекту "Південний потік" і зверталася з проханням терміново провести відповідні консультації в рамках Договору про заснування Енерготовариства по створенню єдиного енергетичного ринку, проте безрезультатно. Будівництво альтернативного українському газопроводу "Південний потік" може призвести до серйозного скорочення транзиту газу через територію України.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" заплатить $40 мільярдів за "Південний потік" і "Південний коридор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути