четвер, 25 березня 2021 15:41

Третина ринку АПК України знаходиться в тіні - Гетманцев

Третина ринку АПК України знаходиться в тіні - Гетманцев
Глава Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев: "В цілому, у нас в тіні обробляється 12-13 млн га". Фото: РБК-Україна

Нелегальний експорт аграрної продукції щорічно завдає економіці України збитків у розмірі $2 млрд. Близько 13 млн га сільгоспземлі обробляється нелегально.

Про це в інтерв'ю порталу "Бізнес Цензор" заявив глава Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"У нас 8 млн гектарів в тіні. Вони обробляються в промислових масштабах, але за документами їх не існує просто договори оренди паїв не реєструються. В цілому, у нас в тіні обробляється 12-13 млн га. Але частина з них - це малі фермери і особисті господарства. Тому, я вважаю, 8 млн га", - сказав Гетманцев.

Народний депутат пояснив, що урожай з "тіньових земель" продається за готівку без сплати податків. Зерно скуповують фіктивні фірми, вантажать на судна і експортують на ім'я інших фіктивних фірм. Після цього, через ланцюг операцій, продукція надходить "білим" трейдерам за кордоном.

"Є у вас, наприклад, підприємство. І це підприємство просто відвантажує зерно на судно. Судно пішло і вас вже не існує, так як ви - фіктивне підприємство. Документи на навантаження зерна є. Але ж для цього податкові накладні не потрібні. Ви не є платником ПДВ. Обсяг ринку нелегального експорту зерна в Україні - $2 млрд щорічно. Це називається експорт аграрної продукції без повернення валютної виручки", - констатував Гетманцев.

Як повідомлялося раніше, в лютому поточного року Комітет Гетманцева ініціював нараду з проблем тіньового експорту продукції АПК в Офісі генерального прокурора. За підсумками озвучених фактів було порушено кримінальне провадження, розпочато слідчі дії. Народний депутат висловив подяку генпрокурору Ірині Венедиктовій, її заступнику Олексію Симоненко за "принципову позицію і готовність протистояти шахраям", - пообіцявши зі свого боку, що його колеги по Комітету зроблять все можливе, щоб детінізувати аграрний сектор української економіки.

Масштаби злочинності в АПК яскраво ілюструє нещодавнє викриття корупційних дій начальника одного з митних постів Запорізької області. Співробітники СБУ і теруправління ДБР в Мелітополі ліквідували корупційну схему експорту зерна в ЄС представниками кількох бізнес-структур. Протягом 2019-2020 років в товарно-супровідних документах комерсанти вказували недостовірні дані про вартість і походження товару, штучно занижуючи розмір обов'язкових платежів до держбюджету. Митник, у свою чергу, за хабарі закривав очі на злочини.

Втрати економіки тільки з однієї відправки, на якій погоріли злочинці, оцінюються в 1,2 млн грн. Однак аналогічні угоди, за даними СБУ, здійснювалися до десяти разів на місяць, в залежності від обсягів зібраного врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Третина ринку АПК України знаходиться в тіні - Гетманцев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути