середа, 06 червня 2018 12:50

Транш, інфляція та мінімалка: в НБУ пояснили, що чекає Україну найближчим часом

Транш, інфляція та мінімалка: в НБУ пояснили, що чекає Україну найближчим часом
Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб: "Відсутність програми МВФ негативно впливає на економічні очікування, у тому числі привабливість України в очах іноземних інвесторів". Фото: Минфин

Україні необхідно продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Адже попереду виплати за державним боргом. Також від цього залежить надання макрофіндопомоги від ЄС.

Про програму МВФ, курс валют та інфляцію в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Про облікову ставку

Монетарні умови в Україні є досить жорсткими, щоб забезпечити виконання інфляційних цілей. З одного боку, економіка зростає, інфляція поступово знижується. З іншого - є ризики затримки реалізації структурних реформ, передбачених програмою МВФ. Тому облікову ставку Нацбанк зберіг на рівні 17%. Для її зниження мають з'явитися фактори, які впливатимуть на зменшення інфляції. Якщо реформ і фінансової підтримки офіційних кредиторів не буде, облікова ставка зросте.

Про курс валют

Політика Нацбанку спрямована не на підтримку фіксованого обмінного курсу, а на згладжування його волатильності і поповнення міжнародних резервів. Цього року на динаміку курсу впливала сезонна зміна обсягів експорту та імпорту, коливання попиту на готівкову валюту. Також посилення інтересу до українських боргових паперів. У результаті гривня стала однією з найсильніших валют. Однак Україні все одно потрібна програма МВФ. Щоб збільшити резерви, зменшити вартість боргових запозичень для уряду і застрахуватися від погіршення умов торгівлі. Поки без грошей МВФ Україна поступово справляється з погашенням боргів. Однак відсутність програми негативно впливає на економічні очікування, у тому числі привабливість України в очах іноземних інвесторів.

Про інфляцію

За підсумками квітня інфляція становила трохи більше закладених 8,9%. За травень офіційних цифр Держстату ще немає. Однак онлайн моніторинг цін показує, що показники покращилися. Головним чином, за рахунок гарного врожаю на ягоди і фрукти. На фоні жорсткої монетарної політики та уповільнення темпів зростання реальних заробітних плат інфляційний шок поступово згортається. Крім того, ситуація на валютному ринку допомагає стримувати інфляцію. Не лише через ціни імпортних товарів, але й через психологічні очікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали області з найбільшими боргами по зарплаті

Про мінімальну зарплату

Звісно підвищувати виплати українцям можна, але яка тоді буде ціна. Так, у прогнозі НБУ закладено підвищення мінімальної зарплати до 4200 грн з липня. Це додасть 0,5% інфляції. Якщо зростання не буде, інфляція становитиме 8,4%. Щоправда при підвищенні виплат, має рости продуктивність праці. Інакше це негативно вплине на інфляцію, посилення монетарної політики та уповільнення темпів економічного зростання.

Про програму МВФ

У нинішніх прогнозах закладаємо отримання траншу в третьому кварталі 2018 року. Це залежить від виконання Україною взятих на себе зобов'язань. Також від моменту виконання зобов'язань до прийняття рішення і виділення коштів проходить близько двох місяців. Крім того, кажуть, що у МВФ є неформальне правило не давати кредит за шість місяців до виборів. Дійсно Україні перед виборами важче буде виконати те, що не виконувалося раніше. У випадку, коли програма з МВФ не відновиться до липня, наступного дня все погано не стане. Адже економіка країни поступово зростає.

В Нацбанку підтверджують, що підвищення вартості нафти на світових ринках впливає на ціни в Україні. Головним чином через значну частку вартості пально-мастильних матеріалів у собівартості готової продукції.

Зараз ви читаєте новину «Транш, інфляція та мінімалка: в НБУ пояснили, що чекає Україну найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути