вівторок, 03 вересня 2013 23:20

"Торгові війни і злодійкуваті еліти стримують розвиток їх економік" - Світовий банк про пострадянські країни

"Торгові війни і злодійкуваті еліти стримують розвиток їх економік"  - Світовий банк про пострадянські країни
Фото: chudovo.org

Світовий банк презентував аналіз, присвячений економіці країн, які утворилися на місці колишнього Радянського Союзу. Все це сировинні країни, де на видобувний сектор припадає 10-25 % їх ВВП.

Аналітики вказують, що в Росії і Азербайджані від нафти залежать відповідно 25 % і 64% їх бюджетів . Для України, наприклад, це теж має непрямий вплив - важливі доходи від "Нафтогазу" , повідомляє NEWSru.com.

СБ зазначає, що залежно від природних ресурсів немає нічого крамольного - країни отримують можливість інвестувати кошти від їх реалізації в капітальні інвестиції , що потрібно для довгострокового економічного зростання.

Тим не менше, для пострадянських країн Євразії надмірне число природних ресурсів стало прокляттям , відзначають експерти. Замість прискорення зростання воно, разом із застарілою інфраструктурою і злодійкуватий еліт , лише створює перешкоди економіці регіону. У той же час , прибуток від ресурсів могли б допомогти створити фізичний, людський і інституціональний капітал. Приміро , саме доступність природних ресурсів допомогла економіці США, Австралії та Канаді.

Однак, на думку аналітиків СБ, на просторах екс - СРСР не відбувається подібного - чим вище рента від ресурсів, тим менше запаси капіталу в країні . Це і є " сировинне прокляття" - влада не перетворюють ренту від природних ресурсів у більш дохідні форми, а просто розкрадають або витрачають даремно . Це викликано слабкими інститутами і корумпованими урядами .

На сьогоднішній день країни регіону застрягли в дріб'язкових торгових війнах, суперечках і інтригах. Як пише СБ , Україна рве з сусідами і прагне в ЄС, Росія то закриває, то відкриває кордони для товарів сусідів і заявляє, що продовжує інтегрувати їх у новий політичний і економічний блок . Мінськ хоче посадити російського олігарха Керімова, але не проти і далі з під поли реалізовувати російську нафту до Європи, відзначають аналітики.

Зараз ви читаєте новину «"Торгові війни і злодійкуваті еліти стримують розвиток їх економік" - Світовий банк про пострадянські країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути