пʼятниця, 12 червня 2020 10:18

Тарифи на тепло переглянуть: що зміниться

Тарифи на тепло переглянуть: що зміниться
Починаючи з опалювального сезону 2020-2021, тарифи на опалення переглядатимуть не рідше 1 разу на рік. Фото: vybor.news

Україна в меморандумі Міжнародному валютному фонду за новою програмою stand by взяла зобов'язання до кінця серпня переглянути і затвердити всі тарифи на опалення, прив'язавши їх до вартості газу і супутніх витрат, у тому числі капітальних вкладень.

"Ми забезпечимо, щоб до кінця серпня 2020 р. усі тарифи на опалення, що формуються як НКРЕКП, так і місцевими органами влади, було переглянуто й офіційно затверджено таким чином, щоб вони повністю відповідали рівню ціни на газ і негазовим витратам, включаючи капітальні вкладення", – йдеться в документі, який фонд оприлюднив у четвер.

Уряд вказав, що вже скасував постанову №560 від 26 червня 2019 року, яка визначала граничні ціни на опалення для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $5 млрд МВФ: Шмигаль розповів, що буде з грошима і чи вплинуть вони на тарифи

Починаючи з опалювального сезону 2020-2021, тарифи на опалення переглядатимуть не рідше 1 разу на рік до початку нового опалювального сезону. До кінця червня поточного року Україна зобов'язується ухвалити рішення, згідно з яким всі нові договори на комунальні послуги, включаючи переглянуті тарифи на опалення, повинні бути укладені не пізніше 1 жовтня, йдеться в меморандумі.

Уряд проведе консультації зі Світовим банком і розробить відповідні механізми, що дають змогу компаніям централізованого теплопостачання знизити ризик майбутніх заборгованостей у зв'язку з можливою волатильністю оптових цін на газ.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що меморандум МВФ не містить нових вимог до України щодо впровадження структурних реформ, водночас він містить напрямки, потрібні насамперед самій Україні, вказавши на необхідність зміни тарифної політики. При цьому Шмигаль підкреслив, що сьогодні в оплату за опалення закладено фіксований тариф на газ у розмірі більш ніж 6,5 тис. грн за 1 тис. куб. м, тоді як поточна ринкова ціна на газ удвічі нижча. За його словами, перехід на ринкові ціни за поточної ціни на газ не призведе до підвищення тарифів на опалення.

В Україні в липні різко зросте абонплата на газ. Суми в другій платіжці збільшаться приблизно на 24%. Водночас Кабмін на вимогу МВФ припинить регулювати тариф на блакитне паливо.

Зараз ви читаєте новину «Тарифи на тепло переглянуть: що зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути