Ексклюзиви
пʼятниця, 10 липня 2020 11:20

Тариф на передачу електроенергії може зрости удвічі. Великі промислові підприємства заговорили про негативні наслідки

Тариф на передачу електроенергії може зрости удвічі. Великі промислові підприємства заговорили про негативні наслідки
Зростання тарифів на передачу електроенергії ставить виробників сталі у програшне становище. Це негативно позначиться на економіці України. Фото: ukraine.arcelormittal.com

Для "АрселорМіттал Кривий Ріг" електроенергія може подорожчати на 11% внаслідок можливого перегляду тарифів Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

НКРЕКП планує збільшити тариф на передачу електроенергії з 155,4 грн за МВт-годину до 327,97 грн за МВт-годину, тобто удвічі. Це загрожує ускладнити роботу підприємств гірничо-металургійного комплексу України, які є одними із ключових споживачів електроенергії.

Частка ГМК у споживанні електроенергії становить 46% від усієї промисловості, сільського господарства, будівництва та транспорту. Важливо, щоб анонсовані зміни проводилися не на шкоду національним виробникам. Адже ГМК залишається основною складовою індустріального комплексу України, забезпечує майже 26% валютних надходжень, 12% ВВП, понад 30 млрд грн відрахувань до бюджетів усіх рівнів та близько 600 тис. робочих місць (з урахуванням суміжних галузей).

Зростання тарифів на передачу електроенергії може погіршити й без того непросту ситуацію - підприємства гірничо-металургійної галузі працюють у кризових умовах, пов'язаних із падінням цін на металопрокат та зниженням кількості продажів, що посилилося у зв'язку з пандемією коронавіруса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожчання електроенергії: чого очікувати українцям

"АрселорМіттал Кривий Ріг" у середньому за місяць закуповує понад 300 мільйонів кіловат-годин електроенергії, в залежності від обсягів виробництва та завантаження основних агрегатів. Будь-яке підвищення тарифів на передачу електроенергії зумовить вкрай негативні наслідки для нашої компанії", - пояснює Станіслав Гі, начальник управління закупівель сировини та енергоресурсів "АрселорМіттал Кривий Ріг".

За його словами, це рішення НКРЕКП принесе підприємству додаткові витрати на рівні $2 млн на місяць.

"Це негативно вплине на нашу конкурентоспроможність та собівартість кінцевої продукції. Сьогодні складно прогнозувати перспективи розвитку ситуації для бізнесу в світі. Але щоб успішно конкурувати на ринку металопрокату, ми зобов'язані пропонувати високу якість продукції та прийнятні ціни. Зростання тарифів на передачу електроенергії ставить виробників сталі у програшне становище. Це негативно позначиться й на економіці України в цілому. Сподіваємося, що національний регулятор ухвалить зважене рішення з перегляду тарифів, з урахуванням думки підприємств, які працюють в енергоємних галузях і формують основу української промисловості", - зауважує Станіслав Гі.

Ціни на електроенергію для населення треба підвищити. В Україні промисловий комплекс платить більше, ніж громадяни, хоча купує енергію оптом. Так не повинно бути, вважає експерт з енергетики, член експертної ради при Мінекоенерго України Ольга Кошарна.

Зараз ви читаєте новину «Тариф на передачу електроенергії може зрости удвічі. Великі промислові підприємства заговорили про негативні наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути